Ево како је руски цар спасао Србе!

0

Након пада Србије уследило је драматично одступње српске војске и становништва на албанско приморје. Договор са савезницима је био, да савезнички бродови сачекају Србе на Албанском приморју и пруже нужну помоћ и транспортују војску на сигурно место и припреме за контраофанзиву.

Прва група Срба, на челу са Владом и врховном командом стигла је у Скадар 6.12.1915. године. Од помоћи које су савезничке владе обећавале Србима нису нашли баш ништа. Савезници нису испоштовали свој део договора, а Италијани који је требало да организују евакуацију Срба нису то желели да учине. 28. децембра Николи Пашићу уручена је изјава италијанске владе у којој је речено да српска војска не прелази реку Шкумбу, да не би ушла у сукоб са италијанском војском. Одмах је реговала руска дипломатија у Риму, али Италијани једноставно нису хтели да помогну.

Према подацима српске Врховне команде, на албанску обалу стигло је око 110.000 војника и 2.350 офоцира. Председник владе Никола Пашић je 15. јануара 1916. упутио писмо руском цару Николају II тражећи помоћ. Руски цар је обавестио краља Велике Британије и председника Француске, да ако српска војска не буде спашена, Русија раскида савез са њима и повлачи се из рата. Након интервенције Руског цара, Французи су послали бродове и помоћ Србима, а Италија је дозволила да војска уђе у Валону.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*