Ево шта је Линколн имао у џепу у ноћи кад је убијен

0

Шеснаести председник Сједињених Америчких Држава Абрахам Линклон убијен је пре скоро 150 година, 15. априла 1865. у Фордовом позоришту у Вашингтону.

Линколн је кобног 14. априла из ложе на балкону гледао представу “Наш амерички рођак” (Our American Cousin), како би се смирио услед великог стреса због Грађанског рата, пише “Бизнис инсајдер”.

Линколна је с леђа, метком у главу, смртно ранио Џон Вилкс Бут, познати јужњачки глумац и шпијун Конфедерације из Мериленда. Председник је упао у кому и преминуо девет сати касније, у 7.22. ујутро 15. априла 1865.

Након што је Линколн убијен, његов капут са предметима који су били у џепу предате су председниковом сину Роберту Тоду, да би 1937. завршили у Конгресној библиотеци ради очувања.

Linkoln je ubijen pre 150 godinaУ кобној ноћи Линколн је са собом имао два пара наочара, џепни ножић од слонове кости, привезак за џепни сат, крпицу за чишћење наочара, девет исечених чланака из новина, кожни новчаник и новчаницу Конфедерације од пет долара.

Линколн је требао наочаре и за читање и за даљину, објашњава “Бизнис инсајдер”. Такође је имао страбизам.

Poslednji ispraćaj ubijenog predsednika u Filadelfiji, aprila 1865.Последњи испраћај убијеног председника у Филаделфији, априла 1865.

Оно што ће, међутим, остати мистерија је питање зашто је Линколн имао са собом новчаницу Конфедерације. Осим ње није имао других новчаница, ни из Уније, ни из Конфедерације. Вероватно је новчаница била сувенир, након Линколнове победоносне посете конфедеративној престоници Ричмонд, Вирџинија, десет дана пре убиства.

Линколнов лик налази се на новчаници од пет долара од 1914, подсећа “Бизнис инсајдер”.

Блиц.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*