Ево шта поскупљује одмах у јануару!

0

Почетак нове године обележиће и неке не тако лепе ствари – поскупљења!

Тако ће одмах од 1. јануара 2018. у Србији поскупети цигарете, нека алкохолна пића, кафа.

Наиме, због годишњег усклађивања акциза на дуван, већ првог дана нове године очекује се поскупљење цигарета за, већ стандардних, 10 динара по паклици. Ако не буде неких додатних фактора, након другог усклађивања акцизе, 1. јуна, цигарете ће на карју 2018. бити скупље за укупно 20 динара по паклици.

Но, то није једини производ чија ће цена бити повећана већ од првог дана 2018. због акцизе јер почиње наплата акцизе на кафу. Тако ће акциза на непржену кафу бити 85,75 динара по килограму, а 107,18 динара по килограму на пржену. Иако се од тог пореза очекује четири до пет милијарди динара прихода у државном буџету у 2018, љубитељи овог напитка немају разлога за радовање јер ће кафу, дабоме, плаћати скупље.

Иако није познато за колико ће који произвођач подићи цену својих производа, а поједини стручњаци сматрају и да би овај додатни намет могао да се прелије на трговце и поштеди купце, кафу ћемо, чини се, свакако плаћати скупље.

И алкохол би због акциза требало да поскупи, и то првенствено ракија. Истовремено, виски би могао да појефтини, што и не иде у прилог оној „купујмо домаће”.

Овде, нажалост, није крај. Према оцени пољопривредних стручњака, већ почетком године може се очекивати и поскупљење великог броја прехрамбених производа.

– Од хране би могло скоро све да поскупи јер је у 2017, према тренутним проценама, забележен пад производње у пољоприведи од око 14 одсто, првенствено због суше. Kако мања производња значи и мању понуду, неминовно је да цене расту. Истовремено, ми све више увозимо храну, па смо само за седам месеци 2017. увезли 30 одсто више прасића него 2016, укупно око 25.000 комада. Све то утиче на формирање цена, у негативном смислу по купце – објашњава за „Ало!” Бранислав Гулан, члан Одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ).

Додаје да је и вредност пољопривредне производње у одлазећој години око 4,380 милијарди долара, што је знатно мање од око пет милијарди, колика је била 2016.

– Нема зато разлога да цене остану на тренутном нивоу, већ морају да расту – закључује Гулан.

Најављено је да ће и рачуни за струју малих и средњих предузећа у Србији бити увећани до 18 одсто од 1. јануара 2018, а реч је о колективима који троше до 350 мегават-сати струје на годишњем нивоу.

– Већи трошкови предузећа значе и веће цене њихових крајних производа

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*