ЕВРОПСКИ ПУТ БЕЗ АЛТЕРНАТИВЕ: Захтеви ЕУ Србији се гомилају, заузврат не добијамо ништа!

0

Уколико у буџету Европске уније за период од 2020. до 2027. године не буде ставка у вези с проширењем, то значи да Србија неће ући у ЕУ ни у наредних десет година!

То је рекао шеф дипломатије Ивица Дачић, уз оцену да је баш зато добро што је председник Александар Вучић недавно покренуо иницијативу да нам Брисел саопшти оквиран датум уласка у Унију.

Ако у буџету ЕУ, који се усваја 2020. за период од седам година, не буде ставка везана за проширење, то значи да од нашег чланства нема ништа бар до 2027! Нас не занима евентуална идеја о уласку целог региона у ЕУ у истом тренутку, јер то није реално. Очекујемо зато да нам кажу оквиран временски рок у коме ће Србија постати пуноправна чланица ЕУ. Ако нам то не кажу, ако нас нема у буџету који ће важити до 2027, па о чему онда ми уопште да причамо са Бриселом? – објашњава Дачић.

Коментаришући захтеве за „европски рок“, главни уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић каже да није превелики оптимиста, али да је добро што је Дачић рекао оно што сви већ знамо.

– Ни улазак Србије нити било кога другог са Балкана у ЕУ највероватније се неће наћи у пројекцији европског буџета до 2027. Управо знајући да Брисел не рачуна са пријемом Србије у следећих десет година, наша власт сада настоји да евробирократе истера на чистину. Наиме, европски захтеви од Србије нису мали, од уступака на КиМ, до спољне политике и односа са Русијом. А заузврат, шта добијамо? Ништа?! – каже Цвијановић, наглашавајући да ЕУ која не може Србији да понуди чак ни оквиран рок за пријем нема више никакав легитимитет.

– Србија која у ЕУ не улази, рецимо, у наредних 20 година мора да преживи то време, а планирање живота за наредне две деценије довешће до новог претресања основних стратешких поставки. И то је коначан смисао Дачићеве изјаве. Кад схвати да неће у догледно време ући у ЕУ, Србија ће морати да се окрене себи, свом суверенитету и новим плановима – закључује Цвијановић.
Јоксимовић: Можемо и пре 2027.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић ипак верује да Србија може до чланства у ЕУ и пре 2027.

– Уверена сам да у Унији постоји жеља за пријемом нових чланица. Чињеница је да се околности мењају, али ми треба да се прилагодимо и радимо на реформама због нас самих. Важно нам је да оне буду спроведене до тренутка пријема како бисмо били спремни за чланство, али и ЕУ мора буде спремна да нас прими уколико све неопходне критеријуме и реформе спроведемо – истиче министарка.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*