ФАШИСТИЧКО ОКУПЉАЊЕ: Аустријанци траже забрану хрватске комеморације у Блајбургу

0

Представници 21 аустријске организације, од политичких до културних, затражили су да се забрани комеморација на Блајбургу 13. маја, јер је ријеч о фашистичком окупљању које није дозвољено по аустријском Уставу.

Против комеморације потписана је и петиција, коју су предали у канцеларију корушког гувернера и парламент, јављају аустријски медији.

Отворена је и „Фејсбук“ страница под називом „Иницијатива: Реци `Не` усташама у Блајбургу“.

Овој иницијативи данас се придружила и странка Зелених, која упозорава да је ријеч о највећем окупљању неонациста, ревизиониста, присташа фашизма у Аустрији, преносе хрватски медији.

Зелени очекује од власти да забрани комеморацију, те упозоравају да је у Блајбургу масовна појава забрањених фашистичких симбола.

Комеморацију не подржава ни градоначелник Блајбурга Штефан Височник, који је навео да се црквени контекст користи да би се заташкали прави мотиви.

Он је апеловао на аустријски МУП да изради нови закон који би обухватио и забранио и ознаке које су забрањене у Хрватској.

Аустријски закони забрањују истицање кукастих крстова и сличних обиљежја, али не забрањују усташке униформе и ознаке које су забрањене у Хрватској.

„Док закон не буде промијењен, немам овлаштења да забраним одржавање комеморације јер се одржава на приватном посједу“, рекао је Височник.

Аустријски лист „Стандард“ пише да се ове године у Блајбургу очекује између 10.000 и 15.000 посјетилаца, а антифашистичке организације упозоравају да је ријеч о највећем окупљању радикалних десничара и екстремиста у овом дијелу Европе, које је прикривено под црквеном комеморацијом.

У чланку под насловом „Забрана хрватске комеморације у Корушкој“, пише да су као разлог окупљања наведена убиства хиљада усташких војника након капитулације нациста 1945. године, које су британске војне снаге у Блајбургу предале јединицама југословенске војске.

РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*