Фијон: Ујединићу десницу у покушају да дођем на чело земље

0

Бивши француски премијер Франсоа Фијон оценио је данас да његова победа на унутарстраначким изборима десног центра за председничког кандидата представља „позив на акцију“ и обећао да ће ујединити десницу у свом настојању да постане будући лидер Француске.

„Француска жели истину и Француска жели акцију“, рекао је Фијон у обраћању присталицама након што је његов ривал Алан Жипе признао пораз на унутарстраначким изборима републиканаца за кандидата за председничке изборе следеће године. Фијон је поручио да ће „допрети до свих оних који желе да служе земљи“, пренео је АФП.

Жипе, такође некадашњи премијер Француске, рекао је да ће подржати Фијона на председничким изборима.

Фијон (62) је освојио 68,4 одсто гласова, показују резултати са половине обрађених бирачких места од укупно 10.228, пренео је Ројтерс.

Избор кандидата, организован по угледу на амерички, први је такав за републиканце, а означен је као борба социјално конзервативног и економски радикалног Фијона и умеренијег Жипеа (71).

Фијон и Жипе су пре седам дана освојили највише гласова у првом кругу унутарстраначких избора републиканаца. Бивши француски председник Никола Саркози тада није успео да се квалификује за други круг гласања.

Спутник.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*