Финска плата без рада, реалност или утопија? Ускоро почиње експеримент (ВИДЕО)

Финска је међу првим земљама у Европи које покрећу експеримент увођења такозване безусловне плате, за коју грађани те земље неће морати да раде. Реч је о увођењу редовних месечних примања грађана, без обзира на то да ли имају посао или не.

0

Финска би могла бити прва земља која ће показати да ли је плата без рада – реалност или утопија. У земљи у којој је због аутоматизације рада незапосленост премашила девет одсто, а многи незапослени одбијају ниско плаћене послове – влада покреће план увођења основног националног дохотка.

У експерименталној фази од две године, 2.000 Финаца ће од државе добијати 560 евра месечно, без обзира на то да ли раде. Тим новцем ће моћи да плате основне трошкове за социјално осигурање. Коначни циљ је – укидање социјалних давања, уместо којих ће Финци месечно примати 800 евра. То је мало за егзистенцију, али може да мотивише прихватање лошијих послова.

„Од повремених послова, месечно зарадим око 500 евра. Универзални приход би требало увести. То би многима дало веће могућности да раде повремене послове“, каже незапослена Сини Мартинен.

Једно од основних питања је – може ли држава да финансира увођење универзалног дохотка и да ли то води расту пореза?

“Сада имамо више од 100 различитих модела обрачуна социјалних давања. Универзални доходак би све то заменио, а грађани би сами бирали да ли желе да раде и шта ће са новцем“, каже Јоханес Кананен, економиста из Хелсинкија.

Критичари кажу да би фински модел безусловне плате умањио финансирање социјалних услуга као што су здравство и образовање, и објашњавају да нема јасних критеријума коме би такав доходак био намењен.

У богатој скандинавској земљи, у којој добро функционише социјална помоћ, још је нејасно ко би добијао загарантоване плате, и колике, ако експеримент успе.

Сличне идеје о смањивању сиромаштва постоје и у Холандији и Канади, али, како је реч о најразвијенијим земљама, нејасно је колико би таква утопијска идеја била применљива у државама са екстремним сиромаштвом.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*