Фотографије живота у ‘најопаснијем насељу’ Португала

0

Само неколико километара од центра Лисабона – где на милионе туриста годишње доприноси убрзаној џентрификацији – кварт 6 de Maio лагано умире.

Деценијама је 6 de Maio био митски кварт, место толико опасно да се тамо чак ни полиција не усуђује да уђе. У стварности, заједницу су изградили становници Зеленортске републике који су у Португал стигли крајем седамдесетих. Током 2016, локална власт почела је да разара овај кварт како би створила места за нови урбани пројекат, пре свега путем насилних исељавања и полицијских рација.

Након што је сазнао за покушаје локалне власти фотограф Хосе Фереира провео је годину дана у кварту 6 де Маио, фотографишући свакодневницу, са циљем да створи нешто што ће ову маригинализовану заједницу приближити странцима. Његов рад кулминирао је серијом фотографија названом Out of Law.

„Много људи су рођени сиромашни, без готово ичега“, каже Фереира. „Они немају шта да изгубе.“

Прва ствар коју је желео да учини је да задобије поверење људи који живе у овом кварту, што није било лако. „То је веома уско повезана заједница – сви чувају једни другима леђа“, објашњава. „Многи локалци не верују људима које не познају, веома су затворени када је реч о спољашнем свету. Али једном, када смо нашли заједнички језик, они су били дивно скромни и пријатељски настројени“. Ферера је временом зарадио поверење локалаца и почео је да ради са локалним реперима, снимао је омоте њихових албума.

6 де Маио неће још дуго постојати у актуелном облику. Због исељавања и сталног рушења, велики део насеља изгледа као ратна зона. „Полиција је фокусирана искључиво на то да се криминал не рашири у остале квартове, уместо да решава проблеме овде“, објашњава фотограф. Екипе које руше су свакодневница овде, а породице се исељавају широм Лисабона, далеко до заједнице у којој су одрасли.

Фереира се нада да ће његове фотографије допринети доржавању заједнице на неки начин и дуго након што је разоре.

Погледајте још фотографија.

Вајс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*