Француска: Отказан традиционални божићни сајам због тероризма!

Организатори нису у могућности платити трошкове обезбеђења од тероризма

0

Божићна тржница на брду Croix-Rousse у Лиону отказана је за ову годину јер организатори нису у могућности платити 20.000 еура трошкова осигурања које би требало спријечити терористичке нападе.

Традиционални догађај, са стајама, великим шаторима и домаћим животињама, отказан је услијед великих трошкова осигурања, док истовремено сличне божићне тржнице диљем еуропских градова стварају утврде с анти-терористичким барикадама. У Њемачкој су их већ назвали #МеркеЛ Лего, док су њемачке власти неке од њих покушали замаскирати у украсни омот, како би се грађани осјећали угодније.

„Прошле године повећали су се захтјеви за осигурањем догађаја,“ објаснио је Маилyс, менаџер пројекта.

„Ове године трошкови сигурности дошли би близу 20.000 еура. Kако би барем избалансирали наш буџет, могли би поставити или већи број штандова или повећати цијену најма простора (с 2000 на 3000 еура тједно). Одлука да откажемо тржницу 2017. била је комплицирана и тешка, али није пронађено рјешење, унаточ нашим разговорима с градским вијећем.“

У Њемачкој је протеклог тједна забиљежен и први покушај подметања бомбе на божићној тржници у граду Потсдам. Насрећу, полиција је на вријеме примијетила остављени пакет те евакуирала тржницу након чега су пиротехничари успјешно обавили посао деактивирања експлозивне направе.

Трибун.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*