Француска: Полицајци натерали муслиманку да скине „буркини“ на плажи и писали казну

0

Четири полицајца су окружили жену обучену у буркини, која га је затим скинула. Један од полицајаца јој је такође написао казну

Француска полиција је на плажи у Ници натерала једну жену да скине буркини, док су другој жени у Kану полицајци написали казну пошто је носила мараму, тунику и хеланке.

У више градова широм Француске је после терористичких напада џихадиста у Паризу и Ници уведена забрана ношења буркинија, одеће коју муслиманке користе за пливање, а покрива читаво тело, пренео је британски Телеграф.

Инцидент на ривијери у Ници, који је неко од сведока снимио и поставио на интернет, догодио се у уторак на месту на којем је прошлог месеца исламски екстремиста камионом покосио и убио 84 особе.

На снимку се види како четири полицајца окружују жену обучену у буркини, која га затим скида. Један од полицајаца јој је такође написао казну.

Други инцидент се догодио, такође, у уторак, на плажи у Kану, кад је мајку двоје деце добила новчану казну зато што је носила мараму, тунику и хеланке.

На казни пише да је жена кажњена зато што је носила одећу „која не поштује морал и секуларизам“, рекла је она за агенцију АФП.

„Седела сам на плажи са својом породицом. Носила сам класичну мараму. Нисам имала намеру да пливам“, изјавила је 34-годишња жена, која се представила као Сијам.

Један сведок инцидента, Матилда Kузан, потврдила је да се тај инцидент догодио. „Најтужније је што су остали људи на плажи викали ‘иди кући’, а неки су аплаудирали полицији. Њена ћерка је плакала“, рекла је сведок.

Kонтроверзна забрана ношења одеће која покрива читаво тело у Француској је ипак наишла на отпор, па ће се тако данас о њој расправљати на француском Врховном суду.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*