Fudbalerima iz Republike Srpske kad idu po loptu treba pasoš za Hrvatsku!

0

Trećina igrališta FK Partizan iz Kostajnice pripada Hrvatskoj, a ostatak Republici Srpskoj. Klupe za rezervne igrače su takođe u Hrvatskoj, pa oni posmatraju meč iz EU

Za vreme utakmice na terenu FK Partizan u Kostajnici u Republici Srpskoj fudbaleri nekoliko stotina puta pređu granicu s Hrvatskom! Što je još luđe, kad lopta završi u obližnjoj šumici, onaj ko ide po nju mora da ima pasoš da bi je vratio u igru!

Raspad Jugoslavije proizveo je najveći sportski apsurd u ovom gradiću na severu BiH, pošto granica između Republike Srpske i Hrvatske ide baš po fudbalskom terenu. Tako otprilike jedna trećina pripada Hrvatskoj, a ostatak republici Srpskoj. Klupe za rezervne igrače su takođe u Hrvatskoj, pa se može reći da oni posmatraju meč iz Evropske unije!

– Tako je, granica prelazi preko našeg terena i izlazi s njega blizu korner zastavice. Praktično igramo na teritoriji dveju zemalja – kaže predsednik Partizana iz Kostajnice Zoran Avramović i objašnjava:

– Raspadom Jugoslavije došli smo u ovu situaciju. Kad lopta završi malo dalje od severne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju.

granica-republika-srpska-hrvatska-kostajnica-partizan-foto-kurir-1478766660-1031845

Na pitanje da li i fudbaleri i sudije moraju da imaju pasoš u šorcu pošto non-stop prelaze granicu na terenu, Avramović uz osmeh odgovara:

– Pa ne moraju. Mi smo se pre raspada zemlje takmičili u Zagrebačkoj regionalnoj ligi s klubovima poput Slaven Belupa, a sada smo u Banjalučkoj regionalnoj ligi. S Hrvatima imamo dobre odnose, dosta fudbalera s njihove strane je igralo za nas, dolaze i danas da gledaju utakmice…

Fudbal je veoma popularan u Kostajnici.

– Imamo oko 70 dečaka koji treniraju i ponosani smo na to – zaključio je Avramović.

 

 

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

*