Галијашевић: Нови талас избеглица угрозио би Европу

0

Нови талас избеглица из Африке довео би до промене верске слике Европе, и био кључна оперативна подршка терористичким организацијама на Западном Балкану, упозорава стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

– Многи терористи би легално нашли место на тлу Kосова, БиХ и Албаније, а видимо да се на подручју таквих држава које теже потпуној исламизацији верски таласи не сматрају безбедносно ризичним, него се кроз одређено филтрирање прихватају и даје се им се подршка – рекао је Галијашевић за Спутњик.

То би, како је нагласио, угрозило безбедност целог континента, а поготово оних простора који су и даље национално мешовити и у којима локални муслимани пружају подршку том таласу.

Говорећи о документу аустријске војне тајне службе, у чији је садржај имао увид немачки „Билд“, а у којем се наводи да је око 15 милиона људи из Африке спремно је да до 2020. године крене пут Европе, Галијашевић је рекао да се процене аустријске Савезне управе за заштиту уставног поретка, за коју каже да је озбиљна институција, морају узети озбиљно.

– Можда је рок који су дали у документу предуг и то би се могло обистинити пуно брже него што се очекује – наводи Галијашевић и додаје да би то могло да представља још већи безбедносни изазов за Стари континент, укључујући Србију и државе региона.

Он сматра да би евентуални будући мигрантски талас био далеко знацајнији од овог у којем у Европу долазе избеглице из Ирака, Сирије и Авганистана.

Поводом тога ко је покренуо такав „хаос“ и откуд такве информације аустријској служби, он тврди да су то покренуле западне владе.

– То и јесу покренуле западне владе, пре свега америчка, британска, немачка и француска и логично је да је Аустрија, као најмања земља у том ланцу, бринући о себи, евидентирала ту чињеницу и указала на ту могућност која ју је уплашила. Свакако треба озбиљно узети у обзир те податке и процене – сматра Галијашевић.

Према његовим речима, главни окидач новог мигрантског таласа из Африке било је рушење Либије, која је била „велики Kинески зид“, односно велика брана Европи и Медитерану од таквих процеса.

Подсетио је и да је Гадафи више користио своју војску да посредује у сукобима у Чаду, Нигеру, Kонгу и Судану, него што је бранио свој режим у Триполију или Бенгазију.

Kао један од могућих „окидача“ будућег избегличког таласа, навео је подељену Нигерију у којој нема Гадафијевих трупа које би посредовале између муслимана и хришћана, уз снажно деловање Боко харама који је прихватио да буде војно-политичка структура такозване Исламске државе

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*