Генерација прегорелих: Ево зашто све више људи „пуца по шавовима“

0

Такозвано „прегоревање“ није само резултат превише рада. Узроци су много дубљи…

Често за некога ко превише ради кажемо „изгореће“, „прегореће“, „изгорео је“ и слично. Феномен прегоревања, у виду психо-физичке исцрпљености, јавља се када наш унутрашњи механизам протрстује против сваког захтева спољашности и унутрашњости. То је онај добро познати моментални отпор према идеји као што је најобичније подизање чаше са стола.

profimedia-0031611815_14824920436

Прегоревање је призната дијагноза од 1974. године када је немачко-амерички психолох Херберт Гројденбергер применио термин на све већи број случајева „физичког и менталног колапса изазваног претераним радом или стресом“.

Однос између стреса и анксиозности је од кључног значаја, јер управо он диференцира прегоревање од уобичајене исцрпљености која је с времена на време неизбежна за свако живо биће на планети.

skyline-1172724-1920_14824920744

Исцрпљеност која се јавља при прегоревању, с друге стране, спаја интензивну жељу за испуњењем циља са мучним осећањем да га је немогуће достићи и анксиозношћу поводом захтева који стално стижу и представљају непремостиву дистракцију.

У озбиљнијим случајевима прегорелости, особа испољава пасивну жељу за нестанком света, гашењем осећања, позитивних и негативних, јер управо она ометају његов мир подсећањем да захтеви света чекају.

Прегоревање је осећај истрошености свих унутрашњих ресурса и немогућност ослобађања од подсвесне идеје да је живот у ствари нешто што вас мучи. Ово стање разликује се од суицидалног, пре свега у пасивности, а даље и у помирљивом стању према животу као таквом.

profimedia-0170654541_14824920643

За прегорелу особу, чак и најпријатније ствари – као што је одлазак на плажу – могу бити мучне јер отварају велику дилему између искључивања (психичког и искључивања телефона) и бивствовања с нервирајућим осећајем да је „посао прогањач“ увек ту ида ће сваког тренутка кренути таласи мејлова, СМС, вајбер, ВацАп и осталих порука.

Иако прегорелост напредује како се посао инфилтрира у све више сфера живота, он није није једино што доводи до прегоревања. Електронска комуникација и друштвене мреже све више доминирају нашим животима, а прави ниво психолошких последица ове невероватно брзе транзиције у начину живота, тек ће бити схваћен у будућности.

Осећај анксиозности који се јавља због гомиле неодговорених порука јавља се не само због посла, већ и због електронске реформулације међуљудских односа у којима посвећеност одређеној особи стално тражи „електронску потврду“. Једноставно речено – ако зи значим, одговараћеш на моје поруке, делићеш и лајковаћеш моје статусе и тако даље у недоглед на свим равнима друштвених мрежа.

Иако је стање прегорелости било је познато и древним лекарима као што су Хипократ и Гален, услед ових нових околности свакодневног живота, прегоревање је све расрострањенији феномен. Оно је базирано на суштинској људској потреби за временом и простором без захтева и очекивања спољашњег света.

 

 

 

Економист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*