Генерал НАТО: Руси показују моћ

0
160121g-002

Председник Војног комитета НАТО Петр Павел рекао је да размештање руске морнарице на сиријску обалу не треба схватати као непријатељски чин.

Он је истакао за француски Л Монд да је Русија изазвала пометњу међу западним лидерима, али и додао да Москва не жели да уруши своју репутацију.

“Треба погледати иза догађаја, иза тога да се војни потенцијал Русије, као и војно присуство те земље стално повећава. Москва жели да покаже да поседује војну моћ и захтева поштовање за њу. Та војна моћ се користи у политичке сврхе“, рекао је Павел.

НАТО генерал сматра да је циљ Москве да се врати у врх међународне политичке сцене и да због тога размештање морнарице, на челу са носачем авиона “Адмиралом Kузњецовим“ не треба схватати као провокацију или непријатељску намеру.

“Москва показује свој капацитет и средство за спровођење самосталне операције уколико буде сматрала да је то потребно“, истакао је Павел.

Званична Москва је у Средоземно море послала поред носача авиона и ратну крстарицу, противподморничке разараче и бродове за подршку.

 

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*