ГЕНЕРАЛ ПАВЕЛ ТВРДИ: Русија је несрећна што Запад има демократију и НАТО…

1

Шеф Војног комитета НАТО чешки генерал Петр Павел рекао је у Прагу да Русија покушава да наметне либералном демократском Западу свој национални модел друштва.

Он је истакао да Русија то покушава не војним средствима, већ хибридним, преко ефикасне пропаганде и дезинформација којима настоји да уздрма поверење у НАТО на Западу.

“Русија је несрећна због светског поретка заснованог на либералним демократијама западног типа и покушава да га промени тако да буде више у складу са њеним националним моделом друштва”, казао је Павел на конференцији Стратком самит у Прагу, посвећеној безбедности и дезинформацијама.

По оцени другог човека НАТО, Русија против западних савезника не наступа преко класичне војне агресије већ се оријентише на хибридна средства, пре свега на пропаганду у медијима и на друштвеним мрежама.

“Русија настоји да уздрма западна друштва у томе како гледају на НАТО, његове циљеве и дела. Чини то врло ефикасно. Ширењу дезинформација доприноси и то што су за разлику од руског западна друштва отворена и садржина вести које добија јавност се не контролише”, рекао је генерал Павел, јавља чешка новинска агенција ЧТК.

Оптужбе из Русије да се НАТО према њој понаша агресивно тиме што се шири у источне чланице, генерал Павел је одбио.

“Да Русија није извела инвазије у Приднестровље, Грузију и Украјину, одбацујући при томе све међународне норме, НАТО не би јачао своје војно присуство на источном и јужном крилу”, рекао је генерал.

Павел је истакао да јачање војног присуства НАТО у региону Балтичког и Црног мора има функцију да застраши и није агресивни корак против Москве.

“НАТО мора да ојача своје јединство које Русија покушава да наруши. Такође и своју одбрану, што значи да сви треба да поштују обавезу улагања два одсто БДП-а у одбрану. Нашим противницима показујемо тако да би их агресија коштала скупо и да би имала малу вероватноћу да успе”, казао је шеф Војног комитета НАТО генерал Петр Павел.

1 КОМЕНТАР

  1. Ђубре смраду нацистички која је то ваша демократија???Касетне бомбе осиромашен уранијум дрога педерлук
    уништење свега људског

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*