Getemiler: Moramo sa Rusijom naći način da izbegavamo incidente iznad Baltika

0

VOJNA AVIJACIJA POLJSKE PRIZNALA DA SU AVION SERGEJA ŠOJGUA POKUŠALA DA PRATE DVA NJENA F-16

ZAMENICA generalnog sekretara NATO Rouz Getemiler izjavila je danas, povodom incidenta kada su poljski lovci F-16 dežurni u NATO presretali avion ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nad Baltikom, da ruski vojni avioni učestvuju u sličnim incidentima na Baltiku već više godina i da je neophodno da se nađe način da se ne izrode u dublje nesporazume.
„Ne znam kakvo je bilo ponašanje ruskog pilota. Sa stanovišta NATO, mi moramo da predupredimo svako ponašanje kako vazduhoplovstva, tako i vojne mornarice da se ne izrode u dublji sukob i nesporazum. Sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu baltičkih zemalja i Rusije pre nekoliko godina da se razradi metoda da takve incidente u budućnosti izbegnemo“, kazala je Getemiler u Bidgošču, javlja poljska agencija PAP.
Vojska Poljske potvrdila je danas da su nenaoružani „tupoljev“ sa ruskim ministrom odbrane u pratnji dva ruska vojna lovca Su-27 naoružana raketama vazduh-vazduh presrela da poljska lovca F-16 koja za NATO nadziru vazdušni prostor nad Baltičkim morem.
Iz NATO je saopšteno da se nije znalo ko je u ruskom „tupoljevu“ i da je to upravo ministar Šojgu a poljske pilote koji dežuraju u operaciji nadziranja vazdušnog prostora nad Baltikom NATO je poslao da ga presretnu zato što se ni „tupoljev“ ni ruski lovci nisu identifikovali i nisu reagovali na komunikaciju kontrole letenja.
Ruski mediji objavili su snimak iz „tupoljeva“ na kojem se između aviona ministra i poljskog lovca provlači Su-27 i pokazuje demonstrativno rakete a zatim avion NATO odlazi.
NATO i Vojska Poljske naglasili su da su poljski piloti postupili po standardnoj proceduri, identifikovali vizuelno avion i pošto nije predstavljao opasnost odleteli, dok su ruski mediji javili da su ruski lovci imali dozvolu ako je potrebno da poljske F-16 obore.
„Ne mogu da zamislim da bi mogli da dozvolimo da Rusi prodiru u naš vazdušni prostor jer tako hoće. Sve dok imamo snage i sredstava, sigurno nećemo dopustiti da prednost tu bude na ruskoj strani“, kazao je danas o incidentu načelnik Generalštaba poljske armije general Lešek Suravski.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*