ГИK: Београђани у недељу гласају на 1.185 бирачких места!

0

 

За предстојеће градске изборе пријављене су 24 изборне листе, што је једна више него на изборима 2014. године, изјавио је данас председник Градске изборне комисије (ГИK) Зоран Лукић

– Београђани бирају 110 одборника Скупштине града на 1.185 бирачких места, што је два бирачка места више него на председничким и два више него на градским изборима 2014. године – навео је Лукић.

У току је предизборна тишина и забрањено је истичање симбола на бирачким местима и у пречнику од 50 метара од бирачког места, а Лукић каже да бирачки одбори морају да пријаве уколико примете нешто од пропаганднога материјала.

– Задужене да интервенишу су комуналне инспекције, комунална полиција, а ангажовали смо и јавна градска предузећа која могу да уклоне пропагандни материјал уколико га буде било – рекао је Лукић за РТС.

Он је нагласио да нико ко није уписан у бирачки списак неће моћи да гласа, јер је у бирачки списак забрањено било шта дописивати, мењати, исправљати.

– Само бирачи који су уписани у бирачки списак и легитимишу се важећом личном картом, пасошем или личном картом којој је истекао рок трајања, али имају пријаву МУП да су тражили издавање нове могу да гласају – појаснио је он.

Упитан шта се дешава са онима који до 4. марта напуне 18. година, он је рекао да јединствени бирачки списак води евиденцију о томе и биће уписани и моћиће да гласају у недељу.

Говорећи о законској могућности за одређивање проширених састава бирачких одбора он је рекао да је 20 листа испунило услове за одређивање проширеног састава бирачких одбора.

Такође, шест организација, односно 650 људи је акредитовано као посматрачи који ће пратити рад бирачких одбора на терену.

Прелиминарни резултати ГИK-а биће објављени, наводи, око 23 до 24 сата, док ће странке имати резултате много раније.

Осим у Београду на биралиште излазе и грађани Аранђеловца, Бора, Севојна.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*