Glavne teme u Skupštini: Vučićeva inauguracija i Ana Brnabić

0

Početak današnje sednice Skupštine Srbije nije nimalo bio dosadan, a umesto rasprave o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, ona se povela o juče održanoj inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Po viđenju SNS, Srbija je juče, „makar na jedan dan postala centar sveta“, i da je dolaskom svih šefova država iz regiona država pokazala centar stabilnosti.

– Doveli smo u Beograd i istok i zapad i sever i jug. Uspeli smo da dovedemo najveće svetske državnike – rekao je šef poslaničke grupe SNS i predlagač imena Zakona Aleksandar Martinović.

Na to je, očekivano, reagovala opozicija, pa ih je predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala da pokažu poštovanje.

Poslanik DS Radoslav Milojčić tražio je povredu Poslovnika jer je Martinović govorio o prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije, i dodao da je „to sramota zbog koje se ceo svet smeje Srbiji“.

– To nije tema današnjeg dnevnog reda – rekao je Milojčić, i dodao da „zna da je SNS krivo što su na prijem došla dva predsednika“.

Gojković ga je, ponovo očekivano, zbog toga kaznila oduzimajući dva minuta od ukupnog vremena poslaničkoj grupi Demokratske stranke, tvrdeći da je Milojčić „zloupotrebio Poslovnik“.

– Vi dajete ocenu kao da ste čitav svet, a vi ste samo Radoslav Milojičić. Radite sve ono sto sam predvidela da ćete raditi. Budite jednom nepredvidljivi – rekla mu je Gojković, i dodala da poslanici DS nisu ni slušali Martinovića šta je govorio.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da je Martinović na početku izlaganja govorio o stvarima koje nisu na dnevnom redu, već o inauguraciji koja, prema njegovim rečima, „nije inauguracija“.

Maja Gojković je i njega prekinula, govoreći da ne želi da čuje ni njegovu ocenu o inauguraciji, već da treba da priča o povredi Poslovnika.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je današnja sednica Skupštine Srbije nastavak farse koju pravi vlast Aleksandra Vučića i „najvećeg cirkusa“ koji se dešavao u Srbiji u Palati Srbija, na prijemu povodom inauguracije predsednika države.

– Zbog trgovine, čak i Vučić je morao da pristane da se prekomponuje Vladu. Prethodna Vlada je izabrana pre oko godinu i po dana i pravo je čudo kako se tada nisu setili da su potrebna ministarstva za zaštitu životne sredine i evrointegracije – rekao je Živković, dodavši da je ekologija zapostavljena oblast, jer se dim sa deponije u Vinči „danima vije nad Beogradom“.

On je kazao i da mu je drago što će premijerka biti žena, ali da je pitanje koje su kvalifikacije Ane Brnabić za taj posao, jer je jedini posao koji se zna da je radila „odneo vetar, kroz aferu vetropark“.

Pozivnice za učesnike „Farme“

Živković je rekao i da je sinoć bilo sramota biti na prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije, kada se vidi ko je sve dobio pozivnice koje su prema njegovim rečima dobili i „učesnici rijalitija Farma“.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da je Živković uvredio visoke zvanice koje su bile na prijemu.

– Ne mogu da shvatim da su delegacije velikih država bili deo „Farme“, vi time vređate Rusku federaciju, SAD, Kinu, mislim da se tu vidi zbog čega ljudi poput Živkovića teško osvajaju glasove – rekao je Đukanović.

„Kandidatura“ za opoziciju

Upitan i o tome kakav će biti odnos sa JS Dragana Markovića Palme, on je rekao da se nada da će Marković promeniti stav i glasati za noviu Vladu, a da se svako ko ne glasa za Vladu, „kandiduje da ide u opoziciju“.

U Skupštini Srbije poslanici danas raspravljaju o Zakonu o ministarstvima, po kome će vlada Ane Brnabić imati 18, a ne kao do sada 16 resora.

Lapčević: Brnabić se nije se rodno odredila

Poslanik DSS Milan Lapčević rekao je da ta stranka neće podržati izbor premijerke Ane Brnabić jer se „nije rodno opredelila“.

– Što se tiče izbora vlade i Ane Brnabić, ne mogu da je nazovem ni gospođom, ni gospodinom, jer ne znamo, nije se rodno odredila – rekao je Lapćević.

Na to je reagovao Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava, osudivši izjavu.

– Žalosno je da jedan narodni poslanik tako govori. Siledžijski odnos prema ženi samo zato što je ona drugačije seksualne orijentacije je loš za sve nas – rekao je Omerović.

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*