ГОРИВО ЈЕ ПОСKУПЕЛО И ДО 6 ДИНАРА али то није крај!

0

Међутим, евродизел, у првом реду због високих државних дажбина на ову врсту горива, и даље је скупљи него у свим земљама с којима се Србија граничи

Цена горива у Србији свакодневно расту, па је за само месец дана бензин на пумпама у Србији поскупео за више од шест динара по литру, евродизел нешто мање од динар, а ТНГ ауто-гас за 3,6 динара.

Цене горива расту још од почетка фебруара, када је и почео тренд раста цене сирове на светским берзама.

  • На повећање цене горива на бензинским станицама у Србији и свим земљама у окружењу утицао је пре свега раст цене сирове нафте. Тренд раста цене „брента“ почео је још пре три месеца, када је барел ове нафте коштао 50,47 долара – објашњава Томислав Мићовић, генерални секретар УНKС-а.

Наиме, од 24. децембра до 24. априла цена барела повећана је чак за 48 одсто и управо та промена је у највећој мери допринела скоку цена горива у свим земљама. Барел брента је у наведеном периоду поскупео од 50,47 на 74,57 долара, док је бензин у Србији поскупео 11 динара, а дизел 4.

Kако наводе из Удружења, сличне промене догодиле су се и на тржиштима у окружењу, а цена бензина, који је у протеклих месец дана највише поскупео, и даље је на нивоу регионалног просека.

Међутим, евродизел, у првом реду због високих државних дажбина на ову врсту горива, и даље је скупљи него у свим земљама с којима се Србија граничи, а нешто су више цене само у Грчкој и Албанији.

Мићовић оцењује да Србија има највише акцизе на дизел у односу на све земље у окружењу.

  • Поред тога, у Србији су последњих година уведене и бројне накнаде и таксе које веома често непотребно оптерећују промет горива – каже Мићовић.

И када је реч о цени ТНГ ауто-гаса, Србија се са ценом од 78,93 динара сврстава у сам врх регионалне листе и високим оптерећењима, како наводи Мићовић, непотребно доводи у питање опстанка тог еколошки прихватљивог моторног горива, које је ЕУ сврстала у категорију алтернативних горива, обавезујући државе чланице да подстичу његову потрошњу.

Чињенице

  • Почетком године дошло до раста цене акциза од 0,86 динара по килограму ТНГ-а (ауто-гас), затим 1,1 динара по литру безоловног бензина, биогорива и биотечности, па до 1,32 динара за поједине деривате нафте…
  • акциза на оловни бензин износи 59,58 динара по литру, а за безоловни 56,04 динара.
  • акциза на гасна уља је 57,63 динара по литру, за керозин 67,17 динара по килограму, а течни нафтни гас 43,76 динара по килограму.

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*