Gospa se nije ukazala u Međugorju

Uoči dolaska Henrika Hozera, posebnog papinog izaslanika u Međugorje kao bomba je odjeknula izjava mostarskog biskupa Ratka Perića da se Gospa nikada nije ukazala i da je reč o manipulaciji

0

Uoči dolaska Henrika Hozera, posebnog papinog izaslanika u Međugorje kao bomba je odjeknula izjava mostarskog biskupa Ratka Perića da se Gospa nikada nije ukazala i da je reč o manipulaciji. Time se nastavlja bespoštedni rat biskupa Perića i međugorskih fratara koji godinama prodaju navodno ”ukazanje” goste armiji verkih turista koji u Međugorju ostavljaju milione dolara i evra.

”Nije slučajno baš uoči dolaska poljskog sveštenika Hozera ovako direktno istupio biskup Perić. To je jasan signal da će podržati stav pape Franje da je Međugorje velika prevara, što bi u konačnici mogao da bude i stav Vatikana”, rečeno je ”Novostima” iz kruga mostarskih sveštenika koji sve vreme iskazuju protivljenje ”čudu” u Međugorju.

Biskup Perić je tako konstatovao da su i dosadašnja istraživanja pokazala da nema nikakvog čuda i da je sve bilo izmišljeno. ”Gospa se u Međugorju nije ukazala”, tvrdi biskup.

Papin izaslanik očekuje se ovih dana i biće smešten u samom Međugorju. Njegov zadadatak će biti da budno prati sve što se događa, posebno onaj komercijalni deo koji je doveden do savršenstva. Nema kuće koja ne zarađuje na verskom turizmu, prodaju se brojni suveniri, pa i oni sa papinim likom. Kako će Vatikan ubuduće zabranjivati da se lik pape Franje pojavljuje na svim mogućim suvenirima sigurno će to pogoditi i sve one koji u Međugorju zarađuju velike pare.

Mostarski biskup navodi da nema govora da se Gospa ukazala devojkama i mladićima 1981. godine i da su lokalni sveštenici sve to izmislili i instrumentalizovali decu da govore kako im se obratila Gospa.

Biskup Perić kaže da je reč o ”samozvanim vidovnjacima” i da nema nikakve tajne koje su oni čuli od izmišljene Gospe. Taj stav već godinama može da se čuje u Mostaru, a međugorski fratri su polagali nadu da će bivši papa Racinger ipak potvrditi čudo.

To se međutim nije dogodilo, a sadašnji papa Franjo je u više navrata kritikovao događanja u Međugorju, ironično poručivši da Gospa ne radi u poštanskoj kancelariji da je se samo tako može da pozove.

Konačni sud daće očito papin izaslanik, a u ovom času se ne zna koliko dugo će da ostane u Međugorju. ”Zna se samo da će slati izveštaje direktno papi i više niko neće moći da manipuliše ovim navodnim svetištem. Već sada je mnogo manje ljudi tu u Međugorju, a zabranjeno je i ”vidovnjacima” da obilaze crkve i drže predavanja. Za Međugorje očito slede teški dani”, rečeno nam je iz izvora bliskih Mostarskoj biskupiji.

Sveštenici u Međugorju su se u poslednje vreme primirili i čekaju da vide kakve će biti dalje reakcije Vatikana. Autobusi i dalje dolaze sa vernicima, mnogo manje nego pre, ali biznis ipak ide dalje. ”Ukazana žena koja se navodno pojavila u Međugorju ponaša se sasvim drugačije od istinske Gospe. Redovno ne govori prva, čudno se smeje, nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća, pokorava se ”vidovnjacima” i župniku da sa brda siđe u crkvu.

Dopušta i nekima da joj gaze po odeći koja se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odeća i telo. To nije prava Gospa”, tvrdi biskup Perić oštro kritikujući sve one koji tvrde da su videli Gospu. ”Biće jako zanimljivo videti šta će papin izaslanik poručiti Svetoj Stolici. On neće dozvoliti da bude impresioniran ni lokalnim sveštenicima, ali ni biskupom iz Mostara. Njegov sud biće presudan za konačni stav pape Franje o Međugorju”, kažu nam u crkvenim krugovima u Mostaru gde nestrpljivo očekuju poljskog biskupa.

J. Kerbler, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*