Губитници трче почасни круг!

0

Да имунитет америчких спортиста на допинг контроле није једини преседан који нагриза спортски дух олимпизма, показала нам је у Рију америчка женска атлетска штафета.

Њима је у полуфиналу испала штафета на другој предаји. Ништа необично јер од када су се појавили спринтери са Јамајке, Американци су се унервозили и често греше у предаји штафете (2004. И 2008.).

Америчким спринтеркама је штафета пала на атлетски тартан и за њих су, по пропозицијама атлетских такмичења, Олимпијске Игре биле завршене. Међутим, да не буде тако потрудио се неко из међународне федерације, ко је, под америчким притиском, решио да америчкој штафети да још једну шансу. Неколико сати после губљења штафете на атлетској стази, њима је омогућено да још једном изађу на ту исту стазу, и да овај пут потпуно саме истрче своју трку, а да им се време које постигну рачуна за квалификације. И, тако су оне у конкуренцији празне атлетске стазе истрчале добру „трку“, надмашиле саме себе и пласирале се у финале.Касније су у финалу освојиле злато, очигледно веома прљаво злато.

Атлетска правила кажу да да би се нешто могло назвати трком, неопходна су макар три учесника. Чак иако зажмуримо на овакав преседан, поставља се питање шта ћемо са кинеском штафетом која се, сасвим регуларно пласирала у финале, а онда из тог финала истерана да би се направило места за скупљаче штафета по тартану. Кинеске девојке су овај пут оштећене. Ко ће бити оштећен при неком следећем америчком олимпијском преседану сазнаћемо на следећој Олимпијади, а можда и пре.

Патриот

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*