ХАОС У БЕОГРАДУ: Демонстрације испред СКУПШТИНЕ

ХАОС У БЕОГРАДУ: Демонстрације испред СКУПШТИНЕ

0
Седница Савета за родну равноправност у Скупштини града прекинута је након што су лидери Савеза за Србију покушали насилно да уђу у зграду Старог двора.

Испред Старог двора су лидери СзС су Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Марко Бастаћ.

Испред зграде Градске управе Београда за 10 сати била је најављена конференција за новинаре СзС о, како су најавили, спречавању пројеката које град планира.

Чланице Савета за родну равноправност изашле су испред улаза, како би окончале блокаду Скупштине Града, после чега је дошло до вербалног сукоба.

Припадници опозиције су затим кренули у шетњу, а потом скинули ограду са градилишта на Тргу републике и упутили се ка Коларчевој, где су те знаке за радове поставили испред седишта Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).


Демонстранти су се затим разишли.

13:44 – ПАЛМА: ДРЖАВА ДА ЗАУСТАВИ СИЛЕЏИЈЕ

”Најновији у низу силеџијских напада дела опозиције на државне институције, данашњи покушај упада у Скупштину града Београда, као и још један у низу напада на жене и вређање новинара, представља до сада незапамћен акт мржње према држави и народу”, изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

“Држава више не сме толерисати малтретирање народа, запослених у институцијама, бахато вређање новинара и нападе на жене од стране силеџија из редова опозиције. Овај догађај ме подсећа на насиље у породици када у појединим случајевима државни органи не реагују на насиље и на крају се деси да човек убије жену. Много је жена у Србији страдало од насилника и да би спречили да се не деси страдање жена, државне институције морају да реагују према насилницима још данас и да саопште јавности које мере су предузели” казао је Марковић.

Он је истакао да „самозвани лидери опозицију прибегавају силеџијском понашању како би скренули пажњу на себе“.

„Напали су новинаре, запослене у установама, чак и раднике који раде на реконструкцији Трга Републике. И ту није крај. Сметали су им чак и саобраћајни знаци и безбедносне ограде. Њиховим уклањањем угрожавају безбедност у саобраћају и доводе у опасност грађане Београда. Али њих грађани и њихова безбедност не интересују, већ хаос и насиље помоћу којих би да дођу до власти и фотеља“, стоји у саопштењу.

„Осуђујемо овакво силеџијско понашање и тражимо од надлежних државних институција да у складу са својим овлашћењима зауставе ово безакоње и малтретирање грађана. Још једном понављамо да се у демократском друштву на власт долази вољом народа, а не малтретирањем народа. Не може мање од 10 посто људи да малтретира преко 90 посто, јер демократија је владавина народа” , поручио је председник Јединствене Србије“, додаје се.
(З. У.)

13:23 – БОРКО СТЕФАНОВИЋ: НИЈЕ БИЛО НАСИЉА ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ

Један од лидера Савеза за Србију и одборник у Скупштини града Борко Стефановић изјавио је данас да није било никаквог насиља испред Градске куће, где су дошли да траже састанак са градоначелником Зораном Радојичићем и смену заменика градоначелника Горана Весића.

12:15 – ДВЕ ЖЕНЕ ПРЕВЕЗЕНЕ НА УРГЕНТНИ ЦЕНТАР

Две жене су из Скупштине града после покушаја упада челника СзС, превезене у Ургентни центар. Реч је о Ђурђини Љубеновић (69) и Светлани Ташљаревић (61).

12:02 – ПРИПАДНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ ИСПРЕД РЕМ-А

После шетње, опозиционари предвођени Обрадовићем ставили су знакове за градилиште испред РЕМ-а. Они су се затим разишли.

11:55 – СНС: ОСУЂУЈЕМО НАСИЉЕ

„Градски одбор Београд Српске напредне странке најоштрије осуђује нову салву насиља фашисте Обрадовића и лопова Ђиласа и Јеремића.  Београђани треба да знају да су насилници из СзС покушали да упадну у Скупштину града, приликом чега су повређене две старије жене, које су у том моменту присуствовале Савету за родну равноправност“, стоји у саопштењу СНС.

„Грађани су још једном на делу имали прилике да виде фашисте, насилнике и силеџијство, и зато позивамо надлежне државне органе да реагују што хитније и да спрече свакодневни терор Ђиласа, Јеремића и Обрадовића над женама“, додаје се у објави за медије..

11:47 – КОЛАПС У САОБРАЋАЈУ

Полиција је блокирала саобраћај, а у Дечанској све стоји.

11:47 – „ВРАТИЋЕМО СЕ“

Опозиционари рекли чланицама Савета за родну равноправност да ће „се вратити“

11:35 – ОПОЗИЦИОНАРИ У ШЕТЊИ

Опозиционари су кренули у шетњу до Трга република, и најавили да ће да скину ограду са градилишта и да је однесу до РЕМ-а. Поред оставке Весића, траже и да се обуставе „нелегални радови у граду“.

11:17 – ПРЕТЊЕ ШАМАРИМА

Неко од окупљених претио је да ће једној од жена са улаза да „лупи шамарчину“.

10:49 – ЧЛАНИЦЕ САВЕТА НАСТАВИЛЕ СЕДНИЦУ

Појавила се информација да ће Горан Весић изаћи пред окупљене присталице опозиције.

Чланица Савета за родну равноправност наставиле су седницу на степеницама Старог двора. Страсти су се узбуркале када је неко од окупљених запретио овим женама шамарањем, а оне затражиле извињење.

10:45 – „СРАМ ВАС БИЛО“

Жене са улаза не желе да се помере и узвикују опозицији „срам вас било“.

10:39 – ТРАЖЕ ОСТАВКУ ВЕСИЋА

Председник општине Стари град Марко Бастаћ оптужује Весића да је послао жене да га бране. Окупљени траже да градоначелник смени Весића са положаја.

10:35 – ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ САСТАНАК СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ

Представници СзС траже да се сретну са градоначелником Београда Зораном Радојичићем и његовим замеником Гораном Весићем да им предају своје захтеве.

10:33 – ДВЕ ЖЕНЕ ПАЛЕ У НЕСВЕСТ

Након што су се окупили испред зграде Управе, представници СзС дошли су до Старог двора.

Жене које су учестовале на састанку Савета спречавају представнике опозиције да уђу у зграду. Две жене су пале у несвест, па је дошла и екипа Хитне помоћи.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*