HARADINAJ: „Naš cilj je sporazum kojim bi Srbija priznala Kosovo“

0

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas, povodom protesta Albanaca u Ðakovici, da je potrebna „nova komunikacija“, koja podrazumeva poštovanje žrtava, ali i prava vernika.

On je ponovio da je kategorički protiv razgovora o korekciji granica ili razmeni teritorija, uz tvrdnju da to ide u prilog samo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Haradinaj na konferenciji za medije, na pitanje da prokomentariše proteste u Ðakovici protiv posete raseljenih Srba, kazao da će se sastati sa predstavnicima porodica nestalih Srba i Albanaca kako bi razgovarali o novom vidu komunikacije.

– Moramo uspostaviti neku novu komunikaciju, neka se poštuju žrtve, ali i prava vernika da se mole. Do sada to nismo stigli, ali moramo nastaviti tu komunikaciju, pažljivu komunikaciju, da se ne služimo jednim ili drugim akcijama, već da uspostavimo što bolju komunikaciju – rekao je Haradinaj.

Kako se navodi, on ponovio da je kategorički protiv razgovora o korekciji granica ili razmeni teritorija, jer bi to dovelo do destabilizacije regiona.

– Naš cilj je pravno-obavezujući sporazum kojim bi Srbija priznala Kosovo. Granice i teritorija nisu teme za diskusiju. Niko na Kosovu nema ovlašćenja da o tome razgovara. Granice i teritorije nas mogu vratiti unazad, to podstiče destabilizaciju i to ide u prilog samo predsedniku Putinu, niko drugi nema interes u tome – naveo je Haradinaj.

On je izneo i tvrdnju da je „srpska retorika“ o uzimanju severa doprinela da se na Kosovu govori o korekciji granica ili razmeni terotorija.

– Takva retorika je pogrešna i predstavlja pretnju Kosovu da izgubi 20 godina ulaganja u bezbednost i stabilnost – kaže Haradinaj.

 

vesti onlajn

POSTAVI ODGOVOR

*