Хероју с Кошара забранили да изађе пред децу у О.Ш.

0

Ненаду Михаиловићу није дозвољено да одржи јавни час и деци прича о језивим борбама током одбране земље 1999.

Ненаду Михаиловићу (38), одликованом ратном хероју и једном од преживелих учесника битке на Кошарама, забрањено је да у Основној школи „Бранислав Нушић“ у Београду одржи јавни час и са децом подели део историје коју је исписао са осталим херојима на Косову и Метохији 1999..

Ненадова деца иначе похађају ову школу, а једном недељно родитељи дају предлоге за јавни час. Као учесник битке на Кошарама, Ненад је желео да деци исприча нешто што није записано у њиховим књигама, али, нажалост, наишао је на затворена врата.

„Није прави тренутак“

– Однео сам у четвртак текст који сам написао директорки да погледа пре одржавања јавног часа. У петак одлазим на савет родитеља, на којем је требало да присуствује и директорка школе Маријана Стефановић и на којем би се разматрало о мом предлогу, али ме позивају да одем код ње у кабинет. Она ми саопштава да „уопште није прави тренутак за то“. Питао сам је зашто, али нисам добио никакво образложење – прича за Курир Михаиловић.

Након сазнања да не може да одржи предавање о Кошарама и својим саборцима, директорка школе га је замолила да се не враћа на савет родитеља.

– Веома сам погођен таквом одлуком. Ми, хероји с Кошара, од ове земље немамо ништа, свако од преживелих могао је да побегне одавде, а ми смо остали. За оно што смо ми урадили тамо и преживели пакао заслужујемо много више од тог једног часа. Ми нисмо никакво удружење, ми смо људи који су били тамо, ми желимо да се чује за нас – погођен је саговорник Курира.

Без мржње

Како каже, у тексту који је написао не види ништа спорно.

– Ми не учимо децу лошим стварима, нити их позивамо на мржњу према Албанцима или било коме. Поента је да се деци то предочи, они то морају да знају, јер се ми ни у једној књизи из историје не спомињемо. Отац сам троје деце, ми нисмо психијатријски случајеви, своје саборце не желим да представљам као колатералну штету. Да ли смо ми криви што смо преживели? Борим се са тим без иједног лека. Желео сам да поделим то са децом, а одмах сам, на првом месту, налетео на затворена врата без икаквог образложења. Баш сам повређен – закључује херој са Кошара.

Директорка се брани
ИДЕЈЕ СЕ ПОДНОСЕ НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Директорка ОШ „Бранислав Нушић“ Маријана Стефановић тврди да идеја да се „о аутентичном догађају прича пред децом није одбијена“.

– Како садржаји о којима он жели да прича нису благовремено достављени на разматрање школском одбору, на почетку школске године, нити су предвиђени наставним планом и програмом за основну школу, замолила сам га да то одложимо и консултујемо одговорне институције изван наше школе. „Није прави тренутак за то“ требало је да значи да се сви планови рада са децом и сарадње родитеља и школе доносе на почетку школске године, али он није имао стрпљења да му објасним – каже она.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*