HILARI OPTUŽUJE „Znamo da su ruske obaveštajne službe hakovale kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta“

0

Kandidatkinja Demokratske partije za predsednicu SAD Hilari Klinton izjavila je danas da su ruske obaveštajne službe hakovale kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i optužila svojeg republikanskog suparnika Donalda Trampa da pokazuje da podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Znamo da su ruske obaveštajne službe hakovale DNC i znamo da su obezbedile da dosta tih mejlova bude objavljeno i znamo da je Donald Tramp pokazao veoma zabrinjavajuću spremnost da stane uz Putina, da podrži Putina – kazala je Klintonova u intervjuu za „Foks njuz sandej“, a preneo Rojters.

Na pitanje da li veruje da Putin želi da Tramp pobedi na izborima za Belu kuću, Klintonova je rekla da ne želi da donosi ishitrene zaključke.

– Ali, mislim da kada se pogledaju činjenice, pokreću se ozbiljna pitanja o ruskom mešanju u naše izbore, u našu demokratiju – rekla je bivša državna sekretarka SAD.

Ona je naglasila da „SAD neće tolerisati to ni od jedne zemlje, a posebno od one koja se smatra suparničkom“.

– Tramp to i ohrabruje i hvali Putina, uprkos nečemu što izgleda kao namera da se utiče na izbore, što mislim da pokreće pitanja nacionalne bezbednosti – navela je Klintonova.

Rojters podseća da je Tramp hvalio Putina, rekavši da je snažniji lider od predsednika SAD Baraka Obame, a prošle nedelje je pozvao Rusiju da iskopa na desetine hiljada mejlova koji su, kako je rekao, „nestali“ iz vremena dok je Klintonova bila na čelu Stejt departmenta.

SAD nisu javno optužili Rusiju da je odgovorna za upad u računare Demokratske stranke.

Sa druge strane stručnjaci za bezbednost na internetu i američki zvaničnici izrazili su uverenje da je Rusija pripremila objavljivanje prepiske kako bi uticala na rezultat predsedničkih izbora 8. novembra.

Tramp je ranije pohvalio Putina, navodeći da je jači lider od američkog predsednika Baraka Obame.

On je prošle sedmice pozvao Rusiju da pronađe više desetina „nestalih“ elektronskih poruka iz vremena kada je Klintonova bila američki državni sekretar.

– Rusijo, ukoliko slušaš, nadam se da ćeš moći da pronađeš 30.000 „nestalih“ poruka – kazao je Tramp.

On je kasnije pojasnio da je bio „sarkastičan“ u svojim komentarima, koji su izazvali zabrinutost i kritike među obaveštajnim stručnjacima kako Tramp traži da strana vlada špijunira Amerikance.

Blic, Srna, Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*