Хоће ли руске дипломате добити и „жуту траку“ за кретање кроз САД

0

Најавом да би Вашингтон могао да ограничи кретање руских дипломата у САД и пооштри процедуру за обавештавање о кретањима радника руске дипломатске мисије, Американци по ко зна који пут поручују да желе да се врате пракси из времена Хладног рата, поручују стручњаци.

Нове америчке мере неће значајно утицати на рад руских дипломата, али стиче се утисак да тамошње власти и даље стварају атмосферу неповерења увођењем нових вештачких препрека за нормализацију односа Москве и Вашингтона, што сведочи искључиво о њиховој немоћи, сматра професор Руске дипломатске академије Лев Клепацки.

Како каже, те мере могле би да буду болније за руски дипломатски кор него што би то било евентуално затварање једног од конзулата.

„Упркос најавама, у складу са постојећом дипломатском праксом, свака држава дужна је да обезбеди слободу кретања припадницима страних конзулата и дипломатских мисија. Наравно да то умногоме зависи од нивоа односа између земаља. Ако земље немају узајамне примедбе, тај принцип се поштује, али у овој ситуацији, као што видимо, Американци се враћају старом хладноратовском принципу“, наглашава Клепацки.

Он тврди и да је основни принцип дипломатије — принцип реципроцитета, иако то не мора уједно да значи да ће Русија реаговати истом мером.

Иако је Клепацки оптимиста да Русија можда ни неће одговорити истом мером, из Државне думе Русије стижу опасније речи. Наиме, могућа ограничења кретања руских дипломата у САД изазваће потешкоће у њиховом раду и тај потез Вашингтона ће приморати Москву да адекватно одговори, каже за Спутњик заменик председника Одбора за међународне односе Државне думе Русије Алексеј Чепа.

Према његовим речима, још је рано да се прецизно говори о томе какав би могао да буде одговор Москве, али је свакако постало јасно да је администрација америчког председника Доналда Трампа постала талац унутрашње борбе, баш као и Стејт департмент.

„Својим кратковидим корацима присиљавају Русију да адекватно одговори“, додао је Чепа.

Сличним повoдом се нешто раније огласила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је рекла да не постоји никакав основ за спекулације о могућем затварању руског конзулата у САД како би се успоставио дипломатски баланс. Како је рекла, све приче о томе да је баланс поремећен, те да је сада време да се равнотежа поново успостави, апсолутан су блеф.

Она је објаснила да је Русија Американцима још пре неколико година понудила да отворе четврти конзулат у Русији, али да они то нису учинили.

„Зато сва питања треба упутити управо Американцима, а не спекулисати на ту тему“, закључила је Захарова.

Подсетимо, Русија у Америци има четири конзулата, док Америка у Русији има укупно три.

Како је најављено, коначну одлуку о увођењу нових ограничавајућих мера руским дипломатама, као одговор на смањење броја запослених у америчкој дипломатској мисији у Русију, Вашингтон ће објавити 1. септембра.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*