Хочевар: Католичка црква спремна да се укључи у решавање проблема на Косову

1

Београдски надбискуп Станислав Хочевар поновио је данас свој став да би и Католичка црква требало да се укључи у решавање проблема на Косову.

„Што се више људи укључи у искрен и објективан дијалог утолико боље, а будући да на Косову живи и један одређен број католика, мислим да је потребно да сви упрегну снаге да се дође до што бољег разумевања међу свим становницима тога краја“, рекао је Хочевар новинарима након састанка са министром без портфеља задуженим за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Миланом Кркобабићем.

Наводећи да Католичка црква има велико искуство у пружању помоћи при решавању сличних проблема широм света, Хочевар је оценио да би било добро да се на том подручју још више сарађује и по питању Косова.

„Католичка црква има пуно искуства у очувању споменика и нама је јако важно да се сви верски и културни споменици сачувају, јер где се сачува богатство културе тамо се сачува и богатство људске личности“, рекао је београдски надбискуп и додао да је због тога важно да постоји дијалог.

Оцењујући да је ватиканска дипломатија једна од најстаријих на свету и да ужива велики углед, Хочевар је навео да би се лакше дошло до решења на Косову, уколико Ватикан, заједно са Србијом, разговара о том питању са осталим државама.

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић навео је да реч и дело папе Фрање уживају престиж у свету и оценио да би учешће Католичке цркве, која, како је рекао, има велико искуство, допринело дијалогу Београда и Приштине.

„Решавање проблема на Косову је један од важнијих изазова за хришћанску заједницу. То је нешто о чему сви заједно морамо да размишљамо, читава хришћанска заједница и у том смислу видим одрживост предлога да се у дијалог укључи и Ватикан“, казао је Кркобабић.

Он је подсетио и да Ватикан није признао независност Косова, оценивши да то сведочи о озбиљности и темељности да се не доносе исхитрене одлуке.

Председник Србије Александар Вучић је ове недеље говорио пред владикама окупљеним у Сабору Српске православне цркве, а главна тема састанка била Косово.

Бета

1 КОМЕНТАР

  1. Агенција бета је еврејска. Зато она извештава а не србски медији. Тај псеудохришћанин а у ствари јудокатолик Хочевар би да се игра судије (судили су и у Јасеновцу, знамо). Шта значи на хрватском новојезику „хочевар“? Ништа. Нормално када није хрват, само зна тако да глуми.
    На хебрејском „хоце+ва+ар“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*