Хочевар позива Синод СПЦ на дијалог

0

Реагујући на критике из СПЦ поводом наводног поређења владике Николаја Велимировића и Алојзија Степинца, београдски надбискуп навео да „није желео у било чему упоређивати историјске личности или њихову светост“

Надбискуп београдски Станислав Хочевар најавио је данас да ће позвати на дијалог Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) јер како је навео, „само то приличи члановима Христове Цркве“.

Реагујући на критике из СПЦ поводом наводног поређења владике Николаја Велимировића и Алојзија Степинца, београдски надбискуп је у саопштењу навео да „није желео у било чему упоређивати историјске личности или њихову светост“.

„Нико од верника, а најмање ја, није то желео. Ипак, питамо се због чега верници Католичке Цркве у Србији морају да подносе терет нерешених проблема чији су епицентри изван Србије“, навео је Хочевар.

Он је оценио да је актуелизовано питање „да ли важе иста мерила у тумачењу историје и исти приступи приликом проучавања неког кандидата за светост“.

„То су најлегитимнија питања, утолико више јер их поставља мањинска заједница. Сада је наша мањинска заједница свесна реакција, али не заборавимо да у нашем времену свуда постоји и мањина и већина, толико више у овим озбиљним временима и са још озбиљнијим теолошким и пастирским питањима“, навео је Хочевар.

Синод Српске православне цркве (СПЦ) критиковао је раније београдског надбискупа Станислава Хочевара због изјава о владици Николају Велимировићу кога је, како наводе, упоредио са загребачким надбискупом и кардиналом Алојзијем Степинцем. У саопштењу објављеном на сајту СПЦ наведено је да је Хочевар себи дао слободу да, „по њему познатим мерилима, доведе у питање светост Новог Златоуста, чак поредећи га са кардиналом Степинцем или проглашавајући га за српски еквивалент Степинцу“.

Хочевар је говорећи о посети поглавара Римокатоличке цркве, папе Фрање Србији, рекао да му се посета папе чини све извеснијом, али да се ипак то и даље условљава рашчишћавањем догађаја из Другог светског рата који су се одиграли на територији НДХ и за које католици у Србији немају никакву одговорност.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*