Хојт Ји наставља своју мисију одвлачења Србије од Русије

0

Изасланик Стејт департмента за Балкан Брајан Хојт Ји наставља своју мисију одвлачења Србије од Русије, али српска јавност и званичници ће учинити да се за сваки педаљ напретка добро озноји.

“Једном сам разговарао са једним званичником из региона и питао га зашто не ставите сва јаја у ЕУ корпу, зашто седите на две столице у исто време? Одговор је био да земља не седи на две столице, већ држи две гране и да једну неће пустити све док не буде сигурна да је друга грана максимално чврста”, рекао је Хојт Брајан Ји јуче након састанка са лидерима региона у Словенији. Иако није експлицитно рекао да је званичник из анегдоте Србин – мало ко би се кладио против таквог закључка.

– ЕУ мора да буде потпуно спремна да прихвати оне који треба да се трансформишу, али те земље треба да буду сигурне 100 одсто да желе да буду део ЕУ, а не 50 одсто – истиче амерички званичник.

Ивица Дачић један је од оних политичких лидера чији је позитиван став према Русији одувек познат. Више пута је изјавио да Србија никада неће окренути леђа Русији, а у разговору са руским колегом Сергејом Лавровом изјавио је и да “пријатељи остају пријатељи, Србија никада Русији неће увести санкције”. Министар спољних послова није разговарао са Јием у Словенији, али је његову изјаву за “Блиц” прокоментарисао кратко и ефектно:

– Једино што бих рекао јесте да нико нормалан не сече грану на којој седи – рекао је министар. И то је, заправо, идеална илустрација односа Србије, Срба, па и српске владе према Русији.

Но, једно је животно искуство, које тражи управо да се “јаја” правилно распореде, а друго реалност међународних односа, сматра доктор политичких наука Владимир Гоати.

– Ту није реч о демократским принципима, једнакости међу државама и слободи избора – тога мало има у дипломатском животу. Чини се да је ово коришћење глобалне подељености етаблирано за време једног великог политичара, Тита, те да је то било једно искуство које људи памте, искуство које је постало безмало уписано у неку политичку матрицу и памћење политичких савременика. Али постоје два проблема. Најпре, Југославија је била релевантнија земља, а затим, данашњи свет је – још од пада Берлинског зида – другачије место: нико данас више не бежи на исток, запад је победио – каже Гоати. Овакве изјаве представника америчке администрације су за њега озбиљно упозорење јер Ји сигурно не говори у своје име, а у осетљивим ситуацијама “и комарац је музика”.

На страну суптилне дипломатске игре, склоност српских политичара Русији могло би бити и унутрашње политичко питање, сматра политиколог Бобан Стојановић.

– Постоји нека доминантна подела у друштву на прозападне и проруски оријентисане грађане, а то је можда и лажна подела: ми смо се као друштво у последњих 17 година опредили за ЕУ, и то јесте и политички и друштвени став. Ако ви имате статус кандидата, онда је то подела која не постоји заправо – ми смо опредељени. Зато сматрам да је одржавање добрих односа са Русијом и тема за унутарполитичке потребе, неко вештачко прављење тензије – каже Стојановић. Србија до 2016. године практично није имала партије које су биле против уласка у ЕУ у парламенту, додаје Стојановић, а и сада када их имамо њихова моћ је невелика.

– Али, однос према Русији се неће променити јер оваква ситуација свима одговара. ЕУ неће инсистирати на промени спољне политике док не постанемо чланица, вероватно намерно попуштају због проблематике Kосова. Док се то не заврши, неће детаљније инсистирати на одрицању од Русије. С друге стране, ни Русија нема озбиљније претензије да тера ЕУ из Србије – закључује Стојановић.

Гоати сматра да је послата јасна порука:

– “Не претерујте са Москвом, и то не само у исказивању симпатија, већ и у наизглед баналним стварима, попут војних вежби или давања дипломатског статуса особљу хуманитарног центра у Нишу”.

KО ЈЕ ЈИ?

Где год се у последње време појавио у региону, оставио је трага. Експресно је средио ситуацију у Македонији и Албанији када се чинило да ће то тешко поћи за руком било коме. Хојт Брајан Ји, помоћник заменика државног секретара САД за Европу и Евроазију, постао је и главни човек председника САД Доналда Трампа за регион. Мирођија за сваку чорбу на Балкану, како га зову медији, чудотворац или тек обичан каријерни дипломата у чијој врућој столици саговорници брзо пристају на компромис.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*