Храброст или лудост: Голим рукама ухватио ајкулу (ВИДЕО)

0

Неустрашивост или лудост, тешко је рећи када се погледа видео снимак са Yоутуба у коме момак голим рукама хвата ајкулу. Јесте да је црноврха ајкула мала, али…

Понекад, када си мушкарац урадиш ствар коју заправо уопште не мораш да урадиш, једино је објашњење понашања које је британски таблоид „Стар“ нашао као оправдање за потез једног младића са пецања на океану.

Шансе су у првим тренуцима била против момка који је без премишљања ускочио у воду како се ајкула од метар и по не би откачила са удице. Ајкула је, ипак, била на соме терену.

 

Али, и поред супериорности у брзини и као жилет оштрим зубима, црноврха ајкула (блацктип схарк) је овога пута одлучила да покуша да се да у бег. Није далеко стигла, а младић ју је ухватио у загрљај и тријумфално подигао из воде.

Ајкула је после пуштена пуштена, а овај двобој са обале поред Јупитера на Флориди, је на Јутјубу видело неколико стотина хиљада људи.

„Очигледно је да је ајкула изморена, али нема шансе да ставим лице и врат тако близу ајкуле икада“, коментарисао је један од посматрача.

У другом коментару се додаје да „и када је потпуно измождена, ајкула може да добије налет енергије а, како је мала, окретна је као бич и с њом се само тражи невоља“.

Овај пецарошки видео подсетио је на клип у коме је чекић-ајкула поршле године напала кајакаша. Риболовац Марк Мекракен се са звери борио више од 15 минута, пре него што је безбедно стигао до обале.

Не може баш да поједе, али…
Црноврха ајкула (Царцхархинус лимбатус) се не сматра за посебно опасну врсту по људе али може бити агресивна када је храна у близини. Од 2008. године у Интернатионал Схарк Аттацк Филе је забележено 28 непровоцираних напада (једна фаталан) и 13 провоцираних, које је извршила ова врста. На њу отпада око 16 одсто напада ајкула на Флориди, а обично су последице мање тешке ране, појашњава Wикипедиа.
Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*