ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА: 1. мај 1999. године (39.дан)

0
ФОТО: Вук Бранковић

На мосту код Лужана на путу Приштина-Подујево погођен је аутобус. Погинуло је 47, а рањено 16 људи.

Бомбардовано је село Јабланица код Призрена при чему су убијене 2 особе, а рањено 16. Бомбардовано је и насеље Кула у Призрену гдје је убијено 7 људи, а 15 рањено.

Бомбардован је стари мост у Трстенику, при чему је убијена једна особа. У Београду је бомбардована зграда Генералштаба Војске Југославије, зграда савезне полиције, а пројектили НАТО-а погодили су и Врачар, густо насељени крај у ширем центру града. Гађани су и предајници код Шапца.

СРЈ затражила од Савјета безбедности УН да укине одлуку ЕУ о забрани испорука нафте. САД су прошириле санкције Југославији, трговинским ембаргом и замрзавањем југословенских средстава.

НАТО је одбацио предлоге Београда за излазак из „косовске кризе“ формулисане у разговорима са Черномирдином, а разговоре оцијенио као „трећи неуспјех руске дипломатије у Београду“ (Примаков 30. марта, Черномирдин 22. и 29. априла). Предсједник Милошевић у интервјуу америчкој агенцији UPI одбацио могућност страног војног присуства на Косову и Метохији, али је рекао да је мисија УН, у којој неће учествовати чланице НАТО, добродошла и да те трупе могу да носе оружје за самоодбрану, али не и офанзивно оружје.

Ослобођена су тројица заробљених америчких војника и предата америчком свјештенику Џесију Џексону. Милошевић је Џексону предао и писмо за Клинтона са позивом да се састану и окончају кризу. САД су поздравиле ослобађање и саопштиле да ће бомбардовање бити настављено, а Клинтон је одбио понуду Милошевића да се састану.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*