Хрвати хоће да ЕУ казни Додика

Нови удар хрватских посланика у Европском парламенту, спремили још једну резолуцију о БиХ. Предлажу осуду референдума и промену Дејтонског споразума

0

ХРВАТСКИ посланици у Европском парламенту, предвођени Дубравком Шуицом (ХДЗ), сачинили су нову резолуцију о БиХ у којој ће најоштрије осудити референдум о Дану Српске и „сецесионистичку политику Милорада Додика“!

Шуица тврди да ће ову резолуцију, која ће се крајем месеца наћи пред европским посланицима, подржати и чланови ЕП из других земаља, а циљ је да се „осуди Додикова политика у БиХ“.

Једна од одредаба резолуције захтеваће и промену Дејтонског споразума.

– Референдум у РС је показао како је у БиХ, због таквих и сличних политичких злоупотреба, дошао тренутак да се покрене процес промена Дејтонског споразума, и то без одгађања – казала је она.

Додала је да међународна заједница сада мора покренути разговоре о постдејтонском уређењу БиХ како би спречила даљу ескалацију политичке ситуације у земљи.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Лазар Продановић каже, за „Новости“, да је реч о још једној једностраној резолуцији ЕП о стању у БиХ.

– И бројне друге резолуције које су усвајане у ЕП углавном су биле плод утицаја разних лобистичких група и у њима се увек неаргументовано оптуживала и осуђивала Српска за све лоше у БиХ. Очигледно је да је и овај документ на том фону – рекао је Продановић, и додао да је „Дејтон“ немогуће променити силом и некаквим резолуцијама ЕП које нису обавезујуће.

Ово није први пут да је РС тема разних докумената који су предлагани у ЕП. Дорис Пак, доскорашња посланица Демохришћанске партије Немачке, идејни је творац неколико резолуција о БиХ које су усвајане у ЕП и у њима је увек власт у РС, на челу са Додиком, оптуживана за рушење суверенитета и интегритета БиХ, припрему за сецесију РС и непоштовање институција БиХ и високог представника.

БОШЊАЦИ СТАВИЛИ ВЕТО

БОШЊАЧКИ клуб у Већу народа Републике Српске ставио је у уторак вето на одлуке парламента РС којима је референдум о Дану републике проглашен пуноважним и успешним.

Клуб је покренуо механизам заштите виталног националног интереса, јер сматра да је проглашавањем резултата референдума пуноважним Народна скупштина РС „наставила антиуставне и антидејтонске активности“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*