Хрвати хоће да рехабилитују усташу!

0

Загребачко Удружење „У име обитељи“ затражило је рехабилитацију Филипа Лукаса, дугогодишњег председника Матице хрватске, који се сматра апологетом усташке државе, а који је пре 72 године у одсуству осуђен на смрт стрељањем.

О ревизији ће одлучивати Жупанијски суд у Загребу, који је наследник Окружног народног суда и надлежан је за овакве пресуде из времена комунизма. Удружење „У име обитељи“ поднело је захтев на иницијативу винковачког огранка Матице хрватске.

У захтеву удружења, на чијем челу је Жељка Маркић, наводи да жели да покуша да врати углед и на хрватској сцени „освежи лик и дело“ професора Лукаса, те исправити неправду и подсетити на великане хрватске историје од којих се „може подоста научити за садашње и будуће хрватске прилике“.

Kако пише загребачки „Јутарњи лист“, каква год била пресуда, након дуготрајног заборава, опет се отвара прича о једној од најистакнутијих особа Хрватске између два рата, који је прешао пут од заговорника јужнословенског уједињења, до писца панегирика Анти Павелићу. Лукас је побегао из Загреба 1945. пред партизанским снагама.

Лист пише да је ово друга иницијатива за рехабилитацију особа које су југословенске власти осудиле због сарадње са руководством Независне Државе Хрватске.

У јуну 2016, Жупанијски суд у Загребу је у целости поништио пресуду кардиналу Алојзију Степинцу из 1946. по којој је проглашен кривим да је сарађивао са италијанским и немачким окупатором те усташким режимом у НДХ, за насилно покатоличење православаца, за помагање усташком режиму, али и непријатељску пропаганду након краја рата.

Лукас је био председник Матице хрватске од 1928. до 1945, и то је најдуже вођење ове институције. Између 1920. и 1945. био је професор економске географије на Економско-комерцијалној високој школи у Загребу, која је данашњи Економски факултет.

Подржавао је НДХ и Павелића, па је с правом претпоставио да нове југословенске власти неће показати емпатију за његово деловање, па је почетком маја 1945. побегао. Боравио је у предграђу Kлагенфурта, у Аустрији, а затим у Риму где је умро 26. фебруара 1958. у 87. години.

„Јутарњи лист“, констатује да ће бити занимљиво видети хоће ли Жупанијски суд прихватити захтев за ревизију поступка, а ако прихвати, и каква ће бити пресуда. Није спорно, наводи лист, да је Окружни народни суд смртну пресуду донео против човека који је само износио своје мишљење, али ни то да је Лукас био апологет усташке НДХ.

Хрватски адвокат Чедо Продановић, сматра да, иако је у овом случају можда прекршено право, ако ће то бити основ одлуке Жупанијског суда, онда се ускоро може очекивати укидање пресуде Славку Kватернику, Милу Будаку и многим усташким следбеницима који су осуђени у поступцима који су, како наводи, трајали по неколико сати.

„Јутарњи лист“ случај Лукаса поистовећује са случајем судски рехабилитованог вође четничког покрета Драже Михаиловића, и поступком који је још у току за рехабилитацију Милана Недића.

Министар правосуђа Орсат Миљенић подржава у принципу ревизије идеолошки мотивисаних пресуда, али је, наводи лист, прилично скептичан према акцији коју води удружење „У име обитељи“. Он, наиме, сматра да би ревизије требало да траже потомци неправедно осуђених, који имају неупитан мотив, док се овде ради о политизацији.

„Подржавам ревизије судских поступака када су осуђивани људи због властитог мишљења, но бојим се да иза оваквих захтева често стоје неприхватљиви покушаји рехабилитације НДХ. Нисам сигуран колико се може постићи оваквим захтевима, али закон то допушта и нека суд донесе одлуку“, рекао је Миљенић.

 

 

Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*