Хрвати протестују због споменика Пуниши Рачићу у Црној Гори

0

Хрватско национално веће Црне Горе осудило је откривање споменика Пуниши Рачићу, троструком осуђеном убици хрватских посланика у парламенту Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС).

Спомен плоча у црногорском селу Слатина подигнута је, како се на њој наводи, „знаменитом народном посланику“ Пуниши Рачићу, који је 1928. у скупштини убио оснивача ХСС-а и истакнутог хрватског политичара Стјепана Радића и још двојицу хрватских посланика Павла Радића и Ђуру Басаричека, дој је још двојицу – Ивана Гранђу и Ивана Пернара – ранио.

„Пунишу Рачића не памти само хрватски народ по лошем, већ је по својим злоделима познат и на северу Албаније, на Косову, у Бугарској, Македонији, као и по незапамћеној пљачки шуме у власништву манастира у Дечанима те по припремању свргавања династије Петровић у Црној Гори. Тиме нас још више забрињава нелегално подизање споменика, противно члану 10 Закона о спомен-обележјима који изричито брани подизање споменика особама какав је био горе споменути Рачић“, наводи се у саопштењу Хрватског националног већа, једине политичке странке Хрвата у Црној Гори.

Хрватско национално веће Црне Горе најенергичније позива црногорске државне институције да се и у овом, као и у свим другим случајевима, стриктно поштује Закон о спомен обележјима.

Хрватска сељачка странка (ХСС) такође је реаговала на откривање спомен-плоче Пуниши Рачићу, најоштрије осудивши тај чин, и позвала је хрватску владу да упути хитно протестну ноту Црној Гори.

„Хрватска сељачка странка упућује захтев Влади Републике Хрватске да хитно упути најоштрију протестну ноту Влади Црне Горе због догађаја у Слатини код Андријевице, приликом којег је откривена спомен-плоча ‘знаменитом народном посланику’ Пуниши Рачићу, а уствари атентатору на вођу хрватског народа Стјепана Радића и остале хрватске посланике у београдској скупштини 20. јуна 1928. године. Над тим варварским чином и данас се грози цео цивилизовани свет“, истичу из ХСС-а у саопштењу.

ХСС напомиње да је Хрватски сабор 20. јун прогласио Даном сећања на Стјепана Радића и жртве атентата у београдској скупштини 1928. године и истиче да „овај бласфемични и примитивни чин дубоко вређа не само чланове Хрватске сељачке странке, већ и хрватски народ у целини“.

Стога ХСС, како се истиче, од хрватске владе и министарства спољних и европских послова захтева да предузму све у циљу тренутног уклањања споменика „крвнику и атентатору Пуниши Рачићу“.

Хина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*