Хрватска разматра начин како би се солидарисала са Великом Британијом

0

Хрватски државни врх ће у понедељак разговарати о „случају Скрипаљ“ и одлучити на који начин ће реаговати и показати солидарност с Уједињеним Краљевством, најавио је премијер Андреј Пленковић.

„Реч је о озбиљном проблему, већина држава у овом тренутку дели став Уједињеног Краљевства“, рекао је Пленковић новинарима у Бриселу. Он је, како преноси портал Дневник, рекао да неколико чланица Европске уније сада има две опције за санкције Русији.
Једна је, казао је, ускраћивање гостопримства делу представника Руске Федерације у њиховим земљама, а друга је могућност повлачења амбасадора из Москве на консултације.
Пленковић је то саопштио након што је британска премијерка Тереза Меј рекла да постоји могућност да је за напад на Скрипаља и његову ћерку одговорна Руска Федерација, те додао да су стигле и осуде осталих чланица ЕУ. Хрватски премијер очекује одређене дипломатске потезе.
Иначе, ова Пленковићева најава је дошла дан након што је руски председник Владимир Путин, како је саопштио Кремљ, телефоном разговарао са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, која му је том приликом поновила позив да посети Хрватску и још једном честитала на реизбору за шефа државе.
Колинда Грабар Китаровић је прошлог октобра, наиме, боравила у званичној посети Руској Федерацији, када је и позвала Путина да узвратно посети Хрватску.
Пленковић је, међутим, јуче веома штуро коментарисао телефонски разговор двоје председника, Русије и Хрватске, наводећи да је највероватније реч о „пригодном разговору“.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*