Хрватски агент тврди: „Руси су за време рата наоружавали нас, а не Србе!“

0

Француска веза у наоружавању Хрватске почетком 90-их Марин Томулић репортеру хрватског „Вечерњег листа“ у Паризу открио како су се одвијале акције допремања оружја током рата.

– Русија је била наш пријатељ и савезник у набавци наоружања почетком 1990-их. Руси су нам испоручивали оружје на захтев Француске. Ја сам томе сведок. Сад се сматра да су Руси били и остали савезници Срба. Али за време Домовинског рата наоружавали су нас, а не Србе – каже Томулић за „Вечерњи лист“.

Марин Томулић био је један од „првих добављача“ кој хрватског председника Фрање Туђмана.

Врло брзо након што је ангажован, Томулић је донео добре вести: да је Француска спремна да помогне Хрватској у набавци свих врста наоружања. Не само да је Француска пријатељски отворила своја складишта него је Хрватској отворила и врата у Kремљу, који нам је омогућио куповину широм Европе: у Мађарској, Чешкој, Пољској и Бугарској, али и у Украјини и Kазахстану, пише „Вечерњи лист“.

– Рекли су ми да је одлука француске државе да ће нам помоћи у наоружавању. Дали су ми документацију, каталог свих могућих врста наоружања руске производње. И ја сам неколико дана касније одлетео у Загреб с том документацијом – описује Томулић како је договорена прва наруџбина у тој хрватско-француско-руској вези.

Пре неколико година, кад је француска телевизија Цанал+ снимила документарац управо о улози Француске у наоружавању Хрватске под тадашњим УН-овим ембаргом на извоз оружја у бившу Југославију, Томулић је изјавио:

– Kаталог који нам је показан садржао је све осим нуклеарне бомбе. Апсолутно све – рекао је и набрајао: пушке, муницију, гранате, софистицирано оружје, хеликоптере…

Трговац оружјем који је био француска веза у овом послу звао се Жак Монсије, иначе белгијски држављанин с француском адресом, власник компаније „Матимицо“, чије се име појављује на једној фактури, приказаној у документарцу на Цаналу+, на којој стоји и име Марина Томулића као контакт-особе у име купца разног оружја наведеног на тој фактури. Оружје је стизало бродом у јадранске луке, али да би се заобишао УН-ов ембарго, било је трикова. Сертификат крајњег одредишта био је фиктиван. У њему се наводило да оружје иде у неку афричку земљу, примера ради Чад или Того, а политичари те земље који су на то пристали узимали би око 5 посто провизије. Но, брод не би отпловио у Чад или Того, него у Средоземно, па у Јадранско море.

– Не могу више да се сетим колико је бродова било, три или четири. После смо прешли на авионе. Један од бродова ушао је у Средоземно море и ишао равно на Хаифу у Израел, онђе су се мијењали име брода и папири, па оданде према Јадранском мору. Брод се прво звао Сабле (пијесак), а у Израелу је промијенио име у Сабре (сабља). У Трсту су били француски агенти који су били на вези с бродом. Kад је брод упловио у Отрантска врата, појавила се француска крстарица и пропустила брод – каже Марин Томулић.

Жак Монсије је 2000. пред француским судом тврдио је да је Хрватској испоручио наоружање вредно десетине милиона америчких долара, те да је у тај посао ушао уз благослов ЦИА и француске тајне службе. Осуђиван је и у Белгији и у Француској, а последњи пут Монсје је имао проблема са законом кад је ухапшен у САД 2009. због покушаја илегалне испоруке америчке војне опреме Ирану. Признао је и осуђен је на затворску казну.

– Руси су знали да то што продају иде у Хрватску, а у неколико наврата отворено су рекли: Ми не можемо одбити Французе. Француска држава отворила нам је Русију и сва складишта наоружања у земљама у којима су Руси имали таква складишта. Због свега што је за нас направила за време рата, Русија не заслужује да је сада критикујемо и продубљујемо санкције. Били су наши пријатељи и савезници. Само апелујем да се то не заборави – каже Томулић.

 

 

Вечерњи лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*