Hrvatskom poslaniku ukinut imunitet: Na Sudu zbog razbijanja ćirilične table u Vukovaru!

Poslaniku Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a Stevi Culeju skinut je imunitet i moraće da se pojavi na sudu u Vukovaru zbog skidanja ćiriličnih tabli

0

POSLANIKU Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a Stevi Culeju skinut je imunitet i moraće da se pojavi na sudu u Vukovaru zbog skidanja ćiriličnih tabli.

Sam postupak skidanja imuniteta, na zahtev Opštinskog suda u Vukovaru prošao je u krajnje burnoj atmosferi, jer je deo hadezeovaca tražio da se svim silama spreči da se Culej pojavi na sudu. Morao je da interveniše i predsednik HDZ-a Andrej Plenković koji je zatražio da se imunitet skine i nastavi sudski proces u kojem Stevu Culeja optužuje da je remetio javni red i mir u incidentima 2013. godine u Vukovaru kada su razbijane ćirilične table.

Ni Plenkoviću nije bilo lako da uveri poslanike iz redova HDZ-a da prihvate argument da je praksa skidanje imuniteta kada zahtev podnese Državno odvjetništvo ili sud. Za Culeja postoji sumnja da je učestvovao u skidanju ćiriličnih tabli i time prekršio ustavni zakon koji reguliše dvojezičnost, a u sudskom postupku biće ispitani brojni svedoci.

U toku rasprave u Saboru mnogi pripadnici desne struje HDZ-a tvrdili su da još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru, bez obzira na ustavni zakon. Skidanje ploča pravdali su ogorčenjem jer je SDP dao naredbu da budu postavljene, a Tomislav Klarić iz HDZ-a je u Saboru potvrdio da bi i on skidao table da je bio u Vukovaru.

– Odstranite sve ćirilične table – pozvao je poslanik Stevo Culej, tvrdeći da je neosnovano optužen. – To je politički progon, montirani proces, kao u bivšim vremenima. Kakav je to Vukovar koji progoni branitelje, ali ne i zločince koji i dalje žive među žrtvama.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*