И ЕВРОПА СХВАТИЛА: Нема решења за Косово без Русије и Кине

0

ФИНАЛНИ споразум Београда и Приштине, осим Европске уније као главног посредника, мораће, по свему судећи, да добије печат у Савету безбедности УН, где кључну улогу имају Русија, Кина, Америка, Француска и Велика Британија

Оно што је већ дуже време очито – да сама ЕУ, без асистенције великих сила које чине тзв. светску владу, тешко да може да приведе преговоре о статусу Косова и Метохије до успешног краја, управо на Ист Риверу индиректно је потврдила и сама посредница у дијалогу, шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

На свом последњем брифингу у УН у овој функцији, она је у уторак рекла да је по теми дијалога „лично спремна да интензивира сарадњу са свим чланицама СБ“, да финални споразум двеју страна мора бити у складу са међународним правом и да мора да добије подршку СБ.

Поводом њене поруке да ће „светска влада“ морати да потврди договор Београда и Приштине, шеф дипломатије Ивица Дачић у среду је рекао да је Србија одувек говорила да ће било какво решење које се евентуално постигне на крају морати да верификује ово извршно тело светске организације, али да речи Могеренијеве не значе да ће доћи и до промене формата преговора.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да је ЕУ коначно признала своју слабост, односно реалност, а то је да без укључивања великих сила Савета безбедности нема споразума о КиМ:

– Албанци су се изгледа уистину отргли контроли, више него што ми мислимо и очигледно су изреволтирали значајан део фактора моћи и на Западу, који им сада поручују: немојте да мислите да смо свемоћни и да ћемо због вас улазити у велике сукобе са Русијом и Кином, и да ћемо од вас поново правити велики геополитички проблем као што је то било 1999.

Анђелковић сматра да све иде у правцу тога да се сазове међународна конференција попут Рамбујеа, на којој би се и велике силе усагласиле око неког прихватљивог решења које би се онда наметнуло Приштини, јер је она та која је проблем, а не Београд.

Према мишљењу некадашњег шефа дипломатије Владислава Јовановића, наступ Могеринијеве је добар, позитиван потез:

– Србија, међутим, треба да буде веома опрезна јер иза тога могу да се крију разне замке. На пример, Запад, који жели да заокружи ову фазу косовске независности, можда покушава нешто да истргује са другим моћним силама, пре свега са Русијом, јер је свестан да без ње не може бити дугорочног и одрживог решења.

Посредничка палица у дијалогу Београда и Приштине, иначе, из руку УН предата је Бриселу на Генералној скупштини УН 9. септембра 2010, резолуцијом коју је поднео Београд. Тим документом „поздрављена је спремност ЕУ да олакша процес дијалога између страна“.

Пре усвајања резолуције било је великих перипетија, јер је у њеном првобитном тексту стајала констатација да „једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за решавање територијалних питања“. Брисел је захтевао да се од таквог папира одустане или да се текст „изредигује“. После разговора тадашњег председника Бориса Тадића и шефице европске дипломатије Кетрин Ештон, Београд је у последњем часу изменио текст. У њему се није помињала једнострана сецесија, ни Резолуција 1244 у преамбули и таква је резолуција усвојена.

 

ДАЧИЋ: ПЛАТФОРМА ЗА ЗИД

СВИМ међународним факторима јасно је речено да ће свака војна интервенција која нарушава договор у Бриселу са НАТО и Кфором изазвати реакцију Србије. Сви добро знају да нико не сме да се игра ватром и да очекује да Србија неће реаговати – рекао је у среду Дачић поводом спекулација да косовске власти планирају упад у постројење „Трепче“ на северу КиМ. Дачић је рекао и да Приштина своју платформу за дијалог може да окачи у ходнику парламента као зидне новине или интерно обавештење. Он је указао да Србија има своју платформу, према којој Косово има аутономију у оквиру Србије, која је донета за време Томислава Николића.

КФОР НЕ ЗНА ЗА ПЛАН

Кфор није упознат са било каквим планом, о којем се спекулисало у појединим медијима, о наводној намери Приштине да упадне на север Косова и преузме „Трепчу“ – тврди портпарол Кфора Виченцо Грасо. Он је рекао и да је ситуација на КиМ под контролом и да нема назнака могућих инцидената.

(Новости)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*