И супер-носач авиона „Карл Винсон“ на војној вежби јужнокорејске и морнарице САД (ВИДЕО)

0

Јужнокорејска морнарица саопштила је данас да је започела заједничку војну вежбу са америчком флотом, у којој учествује и супер-носач авиона „Карл Винсон“, који су Сједињене Америчке Државе послале у регион због растућих претња севернокорејског нуклеарног и ракетног програма.

Вежба је почела неколико сати након што су јужнокорејски и амерички званичници саопштили да су запазили нешто за шта претпостављају да је неуспело лансирање пројектила из области недалеко од престонице Пјонгјанга, пренеле су светске агенције.

Јужнокорејска морнарица је саопштила да је циљ војне вежбе „одвраћање провокација Северне Кореје и испољавање чврстог савезништва између Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје“.

Амерички носач авиона „Карл Винсон“ учествовао је и пролећним вежбама САД и Јужне Кореје у марту.

Одлука Северне Кореје да тестира интерконтиненталну балистичку ракету представља велику претњу по Јапан, рекао је данас премијер те земље, Шинзо Абе, у Лондону.

Северна Кореја тестирала је ракету непосредно након што је државни секретар САД Рекс Тилерсон упозорио да би неуспех у заустављању нуклеарних и ракетних програма Пјонгјанга довео до „катастрофалних последица“.

„Упркој снажним упозорењима међународне заједнице, Северна Кореја је данас спровела свој тест балистичке ракете. То је велика претња по нашу земљу. То је неприхватљиво. Снажно осуђујемо такве чинове“, рекао је Абе новинарима у Лондону.

 

 Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*