Иларион: Крене ли расправа о обнови монархије у Русији – РПЦ ће у њој активно учествовати

0

ПРОКОМЕНТАРИСАО ЗАЛАГАЊЕ ПАТРИЈАРХА ИЛИЈЕ ДРУГОГ ДА СЕ У ГРУЗИЈИ УСПОСТАВИ МОНАРХИЈА
Други јерарх РПЦ нагласио: „Унутар наше Цркве постоје људи и групе људи који се залажу за обнову монархије. Зато и сматрам – ако наше друштво икада дозри до расправе о том питању – да ће РПЦ у тој расправи најактивније учествовати”.

МОНАРХИСТИЧКИ модел политичког устројства има много присталица међу православним верницима, па Руска православна црква може узети учешће у расправама о поновном успостављању монархије ако до таквих разматрања дође – изјавио је митрополит Волоколамски Иларион.
А Иларион није тек један од владика РПЦ, он је „шеф дипломатије” Московске патријаршије.

Утолико је значајније што је баш он рекао на исту тему:  „Унутар наше Цркве постоје људи и групе људи који се залажу за обнову монархије. Зато и сматрам – ако наше друштво икада дозри до расправе о том питању – да ће РПЦ у тој расправи најактивније учествовати”.
Иларион је ово рекао у тв-емисији „Црква и свет”, одговарајући на молбу водитељке а прокоментарише поновљено залагање грузијског патријарха, Илије Другог, да се у његовој земљи обнови монархија на челу са династијом Багратиони.
Утицајни руски митрополит је нагласио да је изнео само своје лично мишљење.
Указао је да помазање цара изводе свештеници и да монарх не добија мандат од бирача да влада земљом одређени број година, него – преко Цркве – благослов Бога да управља државом доживотно, односно док власт не преда законитом наследнику.
„Монархија је форма владавине – подвукао је Иларион – која се историјски потврдила и која има предности над свим формама изборне владавине”.
Други јерарх руске православне цркве подсетио је да се она држи неутрално према свакој форми управљања државом и додао: „Црква се према власти односи лојално све док власт не почне да позива на дејства која су у супротности са хришћанским моралом”.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*