Indija iznajmljuje još jednu rusku “ajkulu” sa supersoničnim raketama

0

Na podmornicu će biti instaliran lanser za supersoničnu protivbrodsku raketu ’Brah-Mos‘

Indija je pristala da iznajmi od Rusije drugu podmornicu Projekta 971 iz sastava ratne mornarice Rusije, piše list „Komersant“.

Ranije su mediji javili da je u pitanju podmornica K-322 „Kašalot“ izgrađena 1998. godine i koja se nalazi u sastavu Pacifičke flote.

Pozivajući se na sopstvene vojne izvore „Komersant“ navodi da ako se vojno-pomorske snage Indije opredele za ovu podmornicu, to ni na koji način neće uticati na vojnu gotovost ruske flote: na ratnoj dužnosti su podmornice projekta 667BDRM „Kalmar“ i 949 „Antej“, kao i strateške rakete Projekta 955 „Borej“ (interkontinentalne balističke rakete „Bulava“).

Prema podacima lista, kupac zahteva da se sprovede ozbiljna modernizacija podmornice ne samo adaptacijom upravljačkog sistema za indijske mornare nego i naoružanjem.

„Konkretno, umesto raketnog kompleksa ’Klub S‘, isporučenog u okviru izvoznih ugovora, na podmornicu će biti instaliran lanser za supersoničnu protivbrodsku raketu ’Brah-Mos‘ (zajednički razvoj kompanije ’Mašinostrojenije‘ u Reutovu i Organizacije odbrambenih istraživanja i razvoja Ministarstvo odbrane Indije)“, navodi „Komersant“.

Indija je 2012. na deset godina iznajmila podmornicu „Nerpa“. Na novom mestu službe podmornica je dobila naziv „Čakra“.

Podmornice projekta 971 „Štuka B“ (oznaka NATO-a „ajkula“) jeste serija višenamenskih nuklearnih podmornica treće generacije, izgrađenih u periodu od 1983. do 2004. godina.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*