Историчари се питају да ли је Исус Христ уопште постојао

0

Чињеница да је Исус постојао као историјска личност ретко је оспоравана. Његово име се спомиње у хришћанским, римским и јеврејским текстовима. Неки савремени историчари, међутим, истичу недостатак поузданих историјских извора.
Већина писаних трагова о Исусу, наравно, долазе из хришћанских извора, и то су углавном приче треће стране написане у годинама након његове смрти. У Библији се уопште не спомиње Исусов живот у периоду између 12 и 30 година, што пружа врло мали увид у личност некога ко је живео само до 33 године.

Проблем представља и то што неки од библијских списа имају право име потписано уз њих, уместо апостола који потписује рукопис. Тамо где није реч о хришћанским изворима, јављају се други проблеми.

Историчар Дејвид Фитцџералд, аутор књиге „Десет хришћанских митова који показују да Исус никада није постојао“ (Наилед: Тен Цхристиан Мyтхс Тхат Схоњ Јесус Невер Еџистед ат Алл), тврди да су вековима сви озбиљни научници и угледни људи хришћанства били сами хришћани, па се и секуларни записи ослањају и темеље на верским текстовима.

Историчар Ричард Карер истиче да су чак и референце на Исуса у Јосифовом делу биле додаци хришћанских записничара. Он указује на то да је један одељак, Исусово погубљење под Понтијем Пилатом, очито уклоњен из Јеванђеља по Луки.

Карер верује да је Христов лик, можда, изведен из ранијих полу-божанских бића из митологије Блиског истока. Ти митови би се временом развили у јеванђеља, тврди он.

Овим питањем су се баве и књиге „Зилот“ (Зеалот) Резе Аслана и „Како је Исус постао Бог“ (Хоњ Јесус Бецаме Год) Барта Ермана.

Наравно, вероватно је постојао и јеврејски проповедник по имену Јешуа бен Јозеф, који је својим учењима инспирисао и надахнуо бројне људе. Већина историчара верује да је стварна особа ипак постојала и постала део мита.

Ни ми данас, међутим, у то не можемо бити сасвим сигурни.
INDY100.COM, EXPRESS.HR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*