Италија подржава тужбу Србије против НАТО пакта!

0

НАТО је постао партнер српској војсци и држави, али један део упорних грађана и даље не одустаје од тужбе против 19 земаља чланица западне војне алијансе која је 1999. године бомбардовала Савезну Републику Југославију, користећи муницију са осиромашеним уранијумом.

Адвокат из Ниша Срђан Алексић најавио је формирање Савета за припрему тужбе који ће чинити угледни српски академици, адвокати, лекари, правници и професори медицинских факултета.

Ветар у леђа њиховом науму дао им је прошлонедељни закључак Истражне комисије италијанског парламента.

После више година изврдавања, комисија је коначно дошла до закључка да „постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања од најтежих болести италијанских војника који су били у мисијама на Kосову, у Босни, Ираку и Авганистану“.

Реч је о закључку који би требало да убрза изгласавање „закона о начину дефинисања компензације за оболеле и преминуле италијанске војнике“.

Став комисије већ је изазвао негодовање италијанског Министарства одбране и нападно ћутање власти у Риму.

Процена је да ће после оваквог закључка комисије, италијански парламент тешко моћи да избегне расправу о поменутом закону.

Адвокат Алексић сматра да земља која претендује да буде у ЕУ не треба да има ништа мања права од италијанских војника.

Он каже да већ постоји судска пракса у Италији која је потврдила постојање везе између изложености дејству муниције са осиромашеним уранијумом и оболевања од канцера и леукемије, а Врховни италијански суд је пресудио да због тога треба да им се надокнади штета.

Једна група научника, истраживача, официра заједно са одбором САНУ, која се бави заштитом животне средине, тражила је прошле године формирање међуресорног координационог тела у оквиру Владе Србије које би се бавило истраживањем утицаја радиолошког и хемијског загађање на животну средину, са акцентом на последице осиромашеног уранијума на здравље становништва.

Циљ је да држава подржи формирање Националне лабораторије за ово истраживање.

– Прво треба овај истраживачки сегмент да се одради, па онда наступају правници – каже за „Вести“ пензионисани генерал Слободан Петковић, један од иницијатора и некадашњи начелник Управе атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске СРЈ.

Смрт на Сардинији

Подсетимо да су 2013. „Вести“ имале серијал о узрочно последичној вези употребе муниције са осиромашеним уранијумом и најтежих болести. Тада је наш репортер боравио на Сардинији, где се у селу Kвира налази највећи полигон НАТО-а у Европи. На њему се обављајују тестирање и уништава оружје укључујући и ракете са торијумом и пројектиле са осиромашеним уранијумом, док житељи околних села деценијама умиру у тишини од најтежих болести…

– И овде и на ратиштима употребљавано је оружје са осиромашеним уранијумом. Тако смо преко Балкана боље схватили шта нам се догађа – изјавила је тада за „Вести“ Маријела Kао, председница Kомитета грађана Избацимо базе.

Без евиденције од 2003. године

Према проценама организације Жртве уранијума, у Италији је до 2013. умрло више од 300 војника и официра који су служили војску на полигонима у Италији или су били у мировним мисијама НАТО-а на Балкану (Босна и Kосово), Ираку, Авганистану и Сомалији.

У Србији је након бомбардовања постојало праћење здравственог стања војника који су боравили на контаминираном подручју, али је комисија 2003. године због проблема „материјално-кадровске природе“ била угашена.

 

 

Вести-онлине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*