ИВАНОВИЋ: Косово је независно онолико колико се Београд слаже

0

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић рекао је да је Косово независно само у оној мјери у којој је Србија са тим сагласна и да на Космету тога буду свјесни сваки пут када траже улаз у међународне организације.

– Реалност Хашима Тачија, у коју вјерује 99 одсто Албанаца на Косову, није иста као наша и постоје они који су свјесни да је то фикција – рекао је Ивановић.

Он је навео да су Тачијеве изјаве о „историјском споразуму“ Београда и Приштине фине фразе, али да он тако наговјештава крај дијалога, иако није властан да о томе одлучује.

– Има још много тема о којима треба разговарати и мислим да се Приштина не пита шта ће бити на столу – каже Ивановић.

Он је рекао да Тачијеве изјаве представљају „типичну изјаву албанске стране“, те да Албанци „имају своју реалност и своју циљ, а у преговоре су ушли да извуку какво-такво, индиректно или директно признање“.

Сматра да ће Тачи остати задужен за дијалог Београда и Приштине и да постоји нелагодност Срба када се говори о премијерском нивоу, јер би морали да разговарају са Рамушом Харадинајем.

– Тренутно је он кандидат за премијера, али то још није извјесно, тамо ништа није извјесно – рекао је Ивановић.

Навео је да да је тешко рећи каква ће бити нова влада у Приштини и да ли ће „радити и за Србе“, што је црвена линија коју је навела Српска листа.

– У кампањи су износили антисрпске слогане, заговарали крај дијалога, минимизирање или чак потпуно занемаривање српских ставова. Тако да ту нема много простора за дијалог. Али, ситуација и живот некад наведу да мора да се разговара – рекао је Ивановић, додајући да ће из Српске очигледно морати да разговарају и са Хараднијаем.

Што се тиче тзв. војске Косова и формирања Заједнице српских општина, Ивановић каже да је кључ и за једно и за друго у рукама Срба.

– Из НАТО и САД су поручили да оснивање војске може само уз уставне процедуре, Срби имају кључ, али ће албанска страна прибјећи вјероватно триковима, правиће модернизацију постојећег састава без да мијењају име. И ЗСО је у нашим рукама, а ако будемо чекали да они формирају, тешко ће ићи – рекао је Ивановић.

 

 

СРНА, РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*