Изетбеговић: Хрватска Безбедносно-обавештајна агенција подмеће експлозив испред џамија

0

БАКИР Изетбеговић, председник СДА, тврди да хрватска Безбедносно-обавјештајна агенција подметањем експлозива пред џамије покушава на терену да докаже да у БиХ има 10.000 радикала, као што то тврди председник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић.

Изетбеговић је рекао да „афера селефије“, која се односи на активности хрватске Безбедносно-обавештајно агенције и генералног конзула Хрватске у БиХ у наводном врбовању селефија за кријумчарење наоружања у БиХ, представља покушај дестабилизације БиХ, преноси портал Klix.ba.

Обраћајући се члановима Главног одбора СДА, Изетбеговић је рекао да министар безбедности у Савјету министара БиХ у техничком мандату Драган Мектић „нема длаке на језику“ и да је „изнeо неке ствари које су истините, што су потврдили и људи на којима је покушано врбовање“.

„Оптужбе да овде има неких 10.000 радикала сад се покушавају фактички наместити, пошто је председница /Хрватске Колинда Грабар-Китаровић/ изрекла такве ствари, сад то Безбедносно-обавештајна агенција покушава на терену доказати подметањем неких експлозива пред џамијама“, рекао је Изетбеговић.

Он каже да се на тај начин покушава ослабити преговарачка позиција БиХ на свим пољима.

Изетбеговић је критиковао Тужилаштво БиХ, јер испитује Мектића и друге, истражујући њихове дипломе, али да „истину неће моћи гурнути под тепих“.

Потпредседник СДА и бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић потврдио је да је Председништво БиХ добило поверљиву информацију о том случају, о чему ће се накнадно изјаснити.

Председништво БиХ затражило је 18. марта од Министарства безбедности у Савету министара у техничком мандату да у року од три дана овој институцији достави свеобухватну информацију о наводима изнесеним у јавности о активностима Безбедносно-обавештајне агенције Хрватске и генералног конзула Хрватске у БиХ.

Тужилаштво БиХ је 14. марта формирало предмет да би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У вези са тим, наредног дана саслушан је Мектић.

(Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*