Изетбеговић тражи укидање имена Република Српска

0

Тезу за оспоравање Републике Српске базираће на томе да се у њеном називу препознаје само један народ и да је он дискриминаторски по грађане који нису Срби

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић планира да поднесе нову апелацију Уставном суду, којом ће покушати да оспори назив Републике Српске, објавиле су “Народне”, позивајући се на извор близак лидеру СДА.

Тезу за оспоравање Републике Српске базираће на томе да се у њеном називу препознаје само један народ и да је он дискриминаторски по грађане који нису Срби, подвлачећи да је успостављен у Скупштини српског народа, без учешћа Бошњака и Хрвата.

Према сазнањима “Народних“, Изетбеговић ће се позвати и на одлуку Уставног суда из 2000. године, којом је уместо члана 1. Устава РС, који је гласио да је “РС држава српског народа и грађана који у њој живе“, одређено да је “РС један од два равноправна ентитета у БиХ, те да Срби, Бошњаци и Хрвати као конститутивни народи, равноправно учествују у вршењу власти“.

Тимови Бакира Изетбеговића из предмета које су против Срба водили Хашки трибунал и Суд БиХ, ваде делове пресуда којим покушавају да докажу да је на територији РС извршено систематско и планско етничко чишћење свих који нису Срби, покушавајући да докажу да је све кулминирало геноцидом у Сребреници и да је, сходно томе, РС геноцидна творевина у којој несрпски народ под тим називом не осећа сигурност, тврди саговорник „Народних“.

Извор „народних“ тврди да Изетбеговић верује да ће за одлуку о укидању назива Репубилка Српска гласати троје страних и двоје бошњачких судија Уставног суда.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*