Изгубљени сефардски свет западног Балкана

0

Изложба „Изгубљени сефардски свет западног Балкана” представљена је у Галерији Дечјег културног центра Београд. Поставка породичним и личним причама приказује живот Сефарда на западном Балкану у 20. веку.

Западни Балкан је од краја 15. и почетка 16. века постао нови дом за Јевреје које су католички краљеви Изабела Прва од Кастиље и њен супруг Фердинанд Други од Арагона протерали са Иберијског (Пиринејског) полуострва, исте 1492. године када су Колумба и његову посаду опремили и послали у потрагу за новим путем до зачинима богатог Далеког истока.

Изложба је плод пројекта чији су носиоци Центропа и Меморијални центар Холокауста Јевреја Македоније, а посвећена је сећању на Ерну Финци Витерби. За реализацију пројекта и његових резултата значајна је била подршка Међународне алијансе сећања на Холокауст, породичне фондације Витерби и Конференције о јеврејским материјалним потраживањима.

Поставка има и образовно-васпитни карактер. Намењена је ученицима основних и средњих школа да би упознали прошлост оних који су својим радом допринели изградњи држава западног Балкана и чија оставштина је део културне баштине овог дела Европе. Отварању су присуствовали амбасадори Израела и САД Алона Фишер и Кајл Скот.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*