Израел напушта Унеско

0

Раније ове године, САД су саопштиле да иступају из Унеско, такође наводећи сличне разлоге. То значи да ће и САД и Израел изаћи из Унеска крајем следеће године

Израел напушта Унеско због „систематских напада те организације на јеврејску државу“.

Портпарол Министарства спољних послова Израела Емануел Нахсон поручио је да ће званично писмо о иступању бити поднето пре краја године, а Израел ће напустити организацију до краја 2018. године, преносе светски медији.

Израел се дуго времена жалио на анти-израелска осећања унутар организације Унеско, где су Израел и савезници те земље у мањини у односу на арапске државе и њихове савезнике.

Недавне резолуције које је ова организација донела изазвале су незадовољство Израела који их је видео као резолуције које умањују дубоке јеврејске везе са Јерусалимом.

Раније ове године, САД су саопштиле да иступају из Унеско, такође наводећи сличне разлоге.

То значи да ће и САД и Израел изаћи из Унеска крајем следеће године.

„САД напуштају Унеско због Израела и наша је морална дужност да осигурамо да то не учине саме“, рекао је амбасадор Kармел Шама-Хакоен, додавши тврдњу да Унеско предводе арапске земље и да је та организација „позната по лицемерју, хушкању и лажима“ против Израела и јеврејског народа, и да „загађује своје основне узвишене вредности политизацијом и дипломатским терором који се некад граничи с антисемитизмом“.

Ипак, он је рекао да Израел не затвара врата и позива ново руководство те организације УН да спроведе реформе.

У јулу је Унеско гласао за резолуцију којом је Гробница патријарха у подељеном граду Хеброну на Западној обали проглашена за палестинско наслеђе. То је јеврејско светилиште о којем су, по јеврејском веровању, сахрањени јеврејски „праочеви и прамајке“, а ту се налази и џамија Ибрахими.

У октобру, када су САД најавиле да се повлаче, Израел је наводно био затечен, односно није било координације две земље савезнице о том потезу.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*