„Известия“: У Србији преко 123.000 људи петицијом тражи повратак монархије

0
МАЈСТОРОВИЋ: ЧЕКАЋЕМО ПОДЕСАН МОМЕНАТ ДА ИЗАЂЕМО СА СВОЈИМ ПРЕДЛОЗИМА
  • Утицајни московски дневни лист цитира и ове речи политиколога Драгана СТАНОЈЕВИЋА: „Иако монархија има прилично високу подршку, сам престолонаследник не ужива велико поверење. Он је цео живот провео у Великој Британији. У њему је остало мало шта „српско“, чак и наш језик зна прилично слабо. То је главни разлог што иницијатива неће бити реализована“

МОСКОВСКИ дневни лист „Известия“ објавио је да је у Србији – за само седам дана – преко 123.000 људи потписало петицију којом се позива Народна скупштина да измени Устав земље и поново успостави монархију. Ово је листу саопштио председник Удружења „Краљевство Србија“ Марио Мајсторовић које је и иницирало потписивање петиције.

Известия“ са своје стране наводе да београдски политиколози процењују да иницијатива нема велике шансе да буде реализована, а да велики број потписа за кратко време „сведочи о незадовољству садашњим курсом земље и жељом (народа) да пред претњама глобализма сачува свој национални суверенитет“. Мајсторовић је руском листу рекао да је скупљено више од 150.000 потписа, али да део не задовољава све законске захтеве (потпуни лични подаци…).                 Посебно је указао: „У парламенту Србије знају за нашу иницијативу. Чекаћемо подесан моменат да изађемо са својим предлозима. Монархија је једини начин да се стабилизује ситуација у земљи и сачувају традиције нашег народа. Краљ би регулисао политичке процесе у земљи и ограничавао тежње појединих личности и партија да узурпирају власт“. „Известия“ наводи да удружење делује под патронатом Александра II, наследника последњег краља Југославије из династије Карађорђевића. Такође: да се бори за успостављање уставне монархије каква постоји у Белгији, Шведској, Великој Британији и Данској, а подразумева да је монарх ограничен при доношењу политичких решења, односно да има церемонијалну функцију. Лист цитира и ове речи политиколога Драгана Станојевића: „Иако монархија има прилично високу подршку, сам престолонаследник не ужива велико поверење. Он је цео живот провео у Великој Британији. У њему је остало мало шта „српско“, чак и наш језик зна прилично слабо. То је главни разлог што иницијатива неће бити реализована“.
Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*