„Izvestija“: Na nepriznatom Kosovu na vlast mogu doći radikali koji se bore za ujedinjenje svih „albanskih teritorija“

0

Na nepriznatom Kosovu na vlast mogu doći radikali koji se bore za ujedinjenje svih „albanskih teritorija“, piše ruski list Izvestiя.

Partija „Samoopredeljenje“ je glavni favorit na vanrednim parlamentarnim izborima na nepriznatom Kosovu koji će se održati 11. juna, piše ruski list. A ta partija otvoreno poziva na ujedinjenje Kosova i Albanije, za početak – sprovođenje referenduma po tom pitanju.

Pretnja da se može ostvariti projekat „Velika Albanija“ je jedna od osnovnih tema telefonskog razgovora kojio su 15. maja obavili predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

„Ako se prognoze potvrde i naša partija pobedi na parlamentarnim izborima, i ako mi budemo odlučivali ko će biti novi premijer, naš glavni kandidat će biti bivši predsednik našeg pokreta Albin Kurti“, rekli su za Izvesti u pres službi „Samoopredeljenja“.

Ruski eksperti smatraju da će na vlast zaista doći radikalniji političari koji će uz podršku Zapada ostvarivati ideju „Velike Albanije“ a tako i oslabiti pozicije susednih država koje se trude da vode nezavisnu politiku, piše ruski list.

„Raspuštanje vlade Ise Mustafe se može objasniti samo na jedan način – to je učinjeno po direktnoj komandi iz Sjedinjenih Država da bi se ubrzala realizacija projekta ‘Velika Albanija’. Moguć povratak ratnog zločinca Ramuša Haradinaja u politiku će značiti jačanje agresivnih planova kosovskih Albanaca pre svega prema Srbiji i Makedoniji“, kaže za Izvestiя direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski.

Predsednik Srpske dijaspore u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji Dragan Stanojević vidi povezanost u odluci francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja i vanrednim izborima, naglašavajući da Zapad menja ljude i politiku na nepriznatom Kosovu.

„Haradinaj je kriminalac i ratni zločinac, sem toga poznati pristalica ideje ‘Velike Albanije’. Ako takav radikal dobije važnu političku funkciju na Kosovu to može prerasti u konflikt, jer šef nacionalnog saveta Albanaca u Preševskoj dolini je već izjavio da se te oblasti moraju spojiti sa Kosovom“.

Naučni saradnik Instituta slavistike RAN Petar Iskenderov je podsetio da su se početkom januara u Tirani okupili lideri albanskih partija sa Balkana i dogovorili se o daljoj borbi za prava Albanaca u Makedoniji i  drugim državama regiona.

Realizacija projekta „Velika Albanija“ će dovesti do porasta nacionalističkih raspoloženja na Balkanu, što se može završiti „novom jugoslovenskom krizom“, piše ruski list.

Ruska Reč

POSTAVI ODGOVOR

*